Ovečkin byl letos úplně jiný, všiml si Palát. Na triumf s Tampou už nemá moc času

jzp jzp
22. 6. 2018 20:30
Hokejový forvard Palát chce být v příštím ročníku NHL rychlejší. A doufá, že Tampa konečně naplní potenciál.
Ondřej Palát
Ondřej Palát | Foto: ČTK

Praha - Loni touto dobou vyhlížel nový kontrakt s Tampou. Dočkal se, a tak v průměru vydělává 5,3 milionu dolarů ročně.

Nyní Ondřej Palát myslí pouze na týmový úspěch, přičemž si připomíná nedávná slova generálního manažera Stevea Yzermmana. "Říkal nám, ať přes léto makáme. Ať se vrátíme ještě lepší. Ať v sobě najdeme pár procent na zlepšení," vypráví 27letý Čech.

Tampa neprožila zrovna úspěšnou sezonu. Sice podruhé během tří let dokráčela do konferenčního finále, ale tam ztroskotala. Přitom podle kurzů byla největším favoritem na celkový triumf. A je jím i nadále.

"Potenciál máme, ale času už tolik není," varuje Palát. "V příští sezoně už bychom to měli dokázat, protože pak některým klukům vyprší smlouvy. Tým se promění." Na volný trh budou moct odejít klíčoví obránci Anton Stralman a Ryan McDonagh, lídr ofenzivy Nikita Kučerov dostane výrazně přidáno. Ubude místa pod platovým stropem.

"Steve (Yzerman) na druhou stranu umí udělat super výměny," dodává český křídelník. "Když odešel (Jonathan) Drouin, hodně lidí cítilo zklamání, protože (Michaila) Sergačjova nikdo tolik neznal. Za pár let ale může být jedním z nejlepších beků v lize." 

Na kancelářské čarování slavného Yzermana však nejde spoléhat absolutně. Tampa musí využít potenciál, dokud je na vrcholu. "Máme dobré, zkušené mužstvo. Jen ten poslední krok nám chybí," podotýká Palát.

Ve 27 letech už nepatří mezi zelenáče. "Když přijdou mladí kluci, vezmu je třeba na večeři nebo jim trošku poradím," vysvětluje.

A když Tampa vypadne v play off, podstatnou část zodpovědnosti nese právě Palát.

Šustr nejspíš odejde
Autor fotografie: ČTK

Šustr nejspíš odejde

Bek Andrej Šustr prožil podstatně horší sezonu než Palát. V play off ani nehrál a na tribuně často vysedával i během základní části. Nakonec zvládl 44 zápasů se statistikou 2+5. V červenci se stane volným hráčem, a tak je dost možné, že Tampu opustí.

"Andrej to má těžké, protože máme hodně kvalitních obránců," říká Palát. "Přál bych mu, aby hlavně hrál, ať už to bude kdekoliv. Vím, jak na sobě dře. Dost těžce snášel, když nenastupoval."

Letošní vyřazení mrzelo dvojnásob. Floridský klub vedl nad Washingtonem 3:2 na zápasy, k postupu do finále Stanley Cupu chyběl jediný krok. Jenže porážky 0:3 a 0:4 všechno zhatily.

"Zdáli se mi hladovější po úspěchu, hlavně v šestém utkání," tvrdí nyní Palát o Capitals. A vychvaluje jejich kapitána Alexandra Ovečkina: "Vždycky hrál skvěle, ale měl pověst, že se mu dozadu nechce, že nehraje pro tým. Letos ale byl úplně jiný. Blokoval střely, vracel se, dával góly. Prostě nejlepší hráč."

Proto také Washington slavil celkové prvenství, když ve finále smetl nováčky z Vegas.

Palát se chtěl rozptýlit na dovolené, ale naplno si ji neužil: "Byli jsme v Benátkách a předtím na Sicílii, kde nám tři dny z pěti pršelo. A čtvrtý den jsme se kvůli medúzám nemohli koupat. Ale jinak super."

Nyní opora Tampy sleduje fotbalové mistrovství světa, trénovat začne od pondělí. "Chci se zaměřit na rychlost, o které novodobá NHL je," popisuje. "Už nemusíte mít dva metry a sto kilo, abyste něco uhrál." 

A když bude mít Palát drilu dost, sáhne po tenisové raketě či fotbalovém míči: "Musíte si tu letní přípravu trochu zpestřit, ať vás i trochu baví. Nejde jen bušit v posilovně."

 

Právě se děje

Další zprávy