Podle manažerky projektu Moniky Hlávkové jsou na jihu Moravy i v dalších popsaných regionech zahrady, o kterých turisté nevědí, neznají je ani místní. „Máme tu smyslovou zahradu pro nevidomé i největší sbírku rostoucích léčivých rostlin v republice. To je jen zlomek toho, co návštěvníci v nabídce DoZahrad.cz najdou,“ uvedla.

Zahrady zajímají třeba Václava Kučeru ze Znojemska. „Nedávno jsem byl v Mikulově a docela mě překvapilo, jak zajímavé tam mají zámecké zahrady. Na web se proto rád podívám, třeba tam najdu nějaké tipy,“ sdělil muž.

Webové stránky zvou návštěvníky například k Jeskyni blanických rytířů v Rudce u Kunštátu na Blanensku. „V parku u jeskyně a rozhledny máme už téměř deset let smyslovou zahradu s rostlinami a dalšími exponáty, které si lidé mohou osahat, očichat a podobně. Stále ji rozvíjíme, letos jsme doplnili hmatovou stezku pro bosé nohy. Ročně ji navštíví odhadem deset až patnáct tisíc lidí,“ řekl správce Zdeněk Popelka.

Miroslav Effenberger z Přibic pěstuje doma na zahradě fíky, olivy i kiwi.
Jako v Itálii. Za rok sklidí pěstitel z Přibic až metrák fíků

Nový web by podle něj mohl přilákat více lidí. „Cestování po zahradách u nás není příliš rozšířené,“ upozornil.

Za užitečný označila projekt i kastelánka lednického zámku Ivana Holásková. „Zámek ročně navštíví téměř půl milionu návštěvníků. Odhadujeme, že parkem jich projde až půldruhého milionu. Myslím, že tento projekt může přitáhnout více návštěvníků, kteří se zajímají o samotné parky, o jejich vývoj a stromy a rostliny v nich,“ uvedla kastelánka.

Na webu DoZahrad.cz mohou lidé vybírat ze sto dvaceti tipů ve dvanácti tematických okruzích.

Ilustrační foto
Miroslav řeší, zda koupit drahou úpravnu vody pro bazén