Když Poche nezíská jmenování od prezidenta, může působit na ministerstvu zahraničí v jiné funkci

Vyjednávání o sestavení vlády (zdroj: ČT24)

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) se stále připravuje na nástup do čela tuzemské diplomacie, i když ho Miloš Zeman nechce jmenovat do funkce ministra. Šéf ČSSD Jan Hamáček řekl, že by resort mohl dočasně vést on. Poche by pak mohl na ministerstvu zastávat jinou funkci - tak, aby byla slučitelná s jeho mandátem europoslance. Oba politici však stále trvají na tom, aby Miloš Zeman Pocheho jmenoval.

„Jsem premiérem navržený kandidát na ministra zahraničí a pan prezident dle ústavy musí jmenovat na návrh premiéra. Ostatně dnes to jasně potvrdil předseda Ústavního soudu Rychetský. A pan prezident potvrdil, že mou nominaci od premiéra obdržel,“ napsal Poche v SMS pro ČT24.

Zeman se už dříve vyjádřil, že Pocheho do čela ministerstva zahraničí jmenovat nechce. Prý mu vadí jeho názory na migrační politiku. Poche v letošní prezidentské volbě podpořil Zemanova konkurenta Jiřího Drahoše. V sociální demokracii také patří ke křídlu, které má se Zemanem složité vztahy. V zahraniční politice je orientován více na Západ než prezident.

Zeman už sociální demokracii nabídl, že vedením Černínského paláce dočasně pověří předsedu ČSSD Jana Hamáčka, který je kandidátem na ministra vnitra. A Poche teď ČT potvrdil, že v takovém případě by na ministerstvo mohl přijít do jiné funkce. „Plán B, jak tomu říkáme. Ale má plno pojistek vůči panu Babišovi a Zemanovi,“ napsal Poche pro ČT.

Ustupování Hradu vyvolává v ČSSD většinou nevoli

Předseda Senátu a člen užšího vedení ČSSD Milan Štěch se staví kriticky k možnosti, že by resort vedl Hamáček. „Osobně se domnívám, že sociální demokracie by neměla dál ustupovat. Myslím, že došla už za hranu svých možnosti,“ řekl v sobotu.

Na jmenování Pocheho by strana měla trvat i podle člena předsednictva ČSSD Václava Votavy. Ten poukazuje na to, že ANO a ČSSD by si neměly navzájem „kádrovat“ nominanty. „Pan premiér Babiš by to také měl ctít a měl by ho (Pocheho) navrhovat panu prezidentovi. A pan prezident by se měl zachovat podle ústavy, to znamená, že by ho měl jmenovat,“ řekl Votava. Soudí, že k věci by se mělo sejít předsednictvo, tedy širší stranické vedení.

Pavlík: Pokud Babiš chválí Hamáčka, jde o varovný signál

Poměrně ostře se k situaci vyjádřil šéf pražské organizace ČSSD, do níž Poche patří, Petr Pavlík. „Nevidím jediný důvod, proč bychom měli nějakým dalším způsobem ustupovat a hledat řešení za Babiše. On si to má se Zemanem vyjednat sám a pokud nechce, ať si jde do vlády s někým jiným,“ řekl.

Pokud začíná Babiš chválit Hamáčka za konstruktivní přístup, jde o „varovný signál“, uvedl Pavlík. Řešení, že by diplomacii řídil Hamáček, pokládá za špatné, neboť by podle něho dostalo ČSSD pod tlak.

Bývalý ministr zahraničí, poslanec Lubomír Zaorálek označil situaci za novou a ČSSD by o ní měla jednat. „Ještě před hlasováním o důvěře musí být jasné, že platí vše, co bylo dohodnuto. Když nedokážeme něco prosadit nyní, po hlasování to bude ještě obtížnější,“ soudí.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka připomněl, že Babiš prezidentovi jména kandidátů na ministry předal včetně Pocheho, nyní se čeká, jak se zachová prezident. „Avizovaná možnost (řízení dvou resortů) předsedy Hamáčka problém neřeší, ale jen odsouvá,“ míní Onderka, jenž podobně jako šéf senátorského klubu ČSSD Petr Vícha očekává debatu na úterním stranickém grémiu.

„Pokud vím, tak je platné usnesení předsednictva, koho má ČSSD navrhovat na ministry, takže pan Hamáček v tuto chvíli asi nemůže dělat nic jiného, než trvat na panu Pochem,“ uvedl místopředseda ostravské ČSSD Adam Rykala. Ovšem plán, že by Hamáček dočasně řídil dvě ministerstva, je podle něho možný. „Vláda je bez důvěry hodně dlouho, takže aby byla nějaká vláda s důvěrou, tak asi v tuto chvíli není jiná možnost,“ míní Rykala. K záležitosti by se podle něho mělo sejít předsednictvo.

Předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka vnímá postup nastíněný Hamáčkem jako variantu možného vývoje v obsazování vládních postů. „Platí, že obsazení resortů je primárně v kompetenci předsedy Hamáčka,“ uvedl.

Problém s Hamáčkovou variantou nemá ani šéf hradecké krajské ČSSD a poslanec Jan Birke. „Domnívám se, že jméno pana Pocheho je stále na stole, nejde o nějakou zásadní změnu. Je to pouze taktika, aby vznikla vláda s odpovědností. Nemyslím si, že by vedení mělo hlasovat o tom, jestli pan Poche bude jmenován třeba do měsíce či do dvou, až se zklidní atmosféra,“ řekl. ČSSD by podle Birkeho měla dál trvat na Pochem jako jediném možném kandidátovi na ministra zahraničí.

Za krajní řešení má případné Hamáčkovo vedení diplomacie (vedle vnitra) i poslanec Petr Dolínek, který poukazuje na to, že prezident nemá možnost podle ústavy navrženého ministra nejmenovat. „Problém však vidím s důvěrou vlády. Poslední týdny otřásly důvěrou v koaliční partnerství a ani situace mezi ANO a komunisty nenahrává tomu, že by vláda důvěru získat mohla,“ míní.

Vlivný jihomoravský sociální demokrat Michal Hašek kritikům připomněl, že o vstupu ČSSD do koaliční vlády rozhodli členové strany většinově v referendu. Úkolem stranického vedení v čele s Hamáčkem je tedy podle něho dovést sociální demokracii do kabinetu. „Osobní ambice jednotlivce nemůže být nad zájmem ČSSD a zájmem země. Domnívám se proto, že Jan Hamáček postupuje v zájmu ČSSD i v zájmu ČR,“ řekl. Lidé, kteří si nepřáli vstup sociální demokracie do vlády, by měli podle Haška výsledek referenda respektovat a „nevymýšlet kličky a záminky“, jak jej obejít.

Někteří sociální demokraté mají výhrady proti nominantům ANO

Zatímco kandidáti ČSSD do případné vlády jsou známi již delší dobu, Babiš zveřejnil nominanty ANO v pátek. Štěch uvedl, že jsou mezi nimi „velmi problematické osoby“ ve vztahu k programu ČSSD. Jmenoval kandidátku na ministryni průmyslu a obchodu Martu Novákovou.

„Paní Nováková vždy odmítala zákon o významné tržní síle, který má pomáhat jak zemědělcům, tak potravinářům, odmítá sektorovou daň,“ vyjmenoval Štěch.

O nominantce na ministryni spravedlnosti, poslankyni ANO Taťáně Malé se podle předsedy Senátu není potřeba ani zmiňovat. „Dnes máme další pádné důvody, proč do té vlády nejít. V opozici bychom se mohli rizikových věcí vyvarovat,“ dodal Štěch.

Malá se s prezidentem setká v pondělí v Lánech. Už naznačila, co považuje za své priority: „První je určitě zrychlení soudního řízení a vymahatelnosti práva. Další důležitou věcí je otevření dialogu a konstruktivní spolupráce se všemi profesními komorami, které spolupracují s ministerstvem spravedlnosti.“

Hned po ní by za prezidentem měla přijet kandidátka na ministryni průmyslu Nováková. „Chci pracovat na tom, aby se některé věci zlepšily, což se týká především obrovského množství byrokracie, která padá na podnikatele, a stále přicházející nové a nové legislativy. Nebudu zastírat, že mám zájem na MPO posílit oblast obchodu a služeb,“ řekla kandidátka o svých plánech.

V pondělí odpoledne přijedou za Zemanem zbývající nominanti ČSSD Petr Krčál a Antonín Staněk. V plánu schůzek chybí jméno Miroslava Tomana, který je kandidátem na ministra zemědělství. Prý tomu tak je z důvodu, že zkušenost z ministerského křesla už má jako člen Rusnokovy úřednické vlády a s prezidentem nyní jedná v rámci porad jako člen jeho expertního týmu.