Naráz se do Vojenského újezdu Hradiště sjeli vojáci z 53. pluku průzkumu a elektronického boje a příslušníci 252. protiletadlového raketového oddílu a praporu podpory ze Strakonic, aby otestovali své schopnosti a nové unikátní technologie. V rámci mimořádného cvičení byly například poprvé nasazeny nově pořízené satelitní a spojovací technologie, které zajišťují přímé datové propojení českých jednotek do společného systému velení a řízení NATO.

V České republice a v Německu se v těchto dnech konají unikátní alianční cvičení Unified Vision a Baltic Cesmo Test. Za Armádu České republiky se do nich zapojilo 300 vojáků převážně z 53. pluku průzkumu a elektronického boje. To je první ze skupin vojáků, kteří v Doupově cvičili. Cílem cvičení je otestovat schopnosti v oblasti elektronického boje EW (Electronic Warfare) a společného zpravodajství, sledování a průzkumu JISR (Joint Intelligence Surveillance Reconnaissance).

Ve středu 20. června přijel za vojáky do Vojenského újezdu Hradiště náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Aleš Opata. „V oblasti zpravodajství, sledování, průzkumu a elektronického boje rozvíjí naše armáda další schopnosti. Během cvičení byly poprvé nasazeny nově pořízené satelitní a spojovací technologie, které zajišťují přímé datové propojení našich jednotek do společného systému velení a řízení NATO,“ řekl Opata.

V průběhu cvičení vojáci využívají pasivní sledovací systémy Věra, prostředky elektronického boje a bezpilotní systémy. „Cvičení reagují na současné bezpečnostní hrozby, kdy by NATO mohlo čelit jak konvenčnímu ozbrojenému konfliktu, tak i takzvaným hybridním hrozbám včetně kybernetických útoků, migraci spojené s nárůstem extremismu či pašování zbraní a nerostných surovin,“ vysvětlil ředitel Odboru vojskového průzkumu a elektronického boje MO plukovník Vladimír Lang.

Cvičení prověří schopnost cvičících států vzájemně se propojit do jednotné sítě velení a řízení, dále spolupracovat a vyhodnocovat získané informace, které jsou pak využívány ke splnění bojového úkolu. „Simuluje se například útok na lodě a na konvoje pozemních jednotek. Využívá se široká škála technologií pro sdílení či zpracování množství dat z různých národních senzorů,“ přiblížil Petr Šnajdárek.

Kromě České republiky se do cvičení zapojilo dalších 19 členských států NATO, tedy téměř 3000 vojáků. V souladu s požadavky na vedení společných operací (pozemních, vzdušných, námořních a speciálních sil) organizuje Aliance tato cvičení od roku 2012.

Druhá skupina, která přijela do vojenského prostoru cvičit, byli příslušníci 252. protiletadlového raketového oddílu a praporu podpory ze Strakonic. Výcvik se týkal střelby z protiletadlových raketových kompletů S-10M2D a S-2M.
Vojáci stříleli na různé typy terčů. Pozemní světla, osvětlovací rakety nebo infrazářič, který za sebou na laně táhl dálkově řízený bezpilotní prostředek.

Bojové střelby ze zbraňových systémů S-10M2D a S-2M absolvují vojáci zpravidla jednou ročně.

„Jejich účelem je ověřit vycvičenost obsluh protiletadlových raketových kompletů, směn míst řízení palby a schopnosti velitelů v řízení palby jednotek,“ uvedl Petr Řezníček.

Ilustrační foto.
Univerzální klíč sloužil k lupu