Babiš dodá oficiální seznam navrhovaných ministrů na Hrad v pondělí. Poche v něm bude

Události: Otazníky kolem nominace Miroslava Pocheho (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že mu designovaný premiér Andrej Babiš (ANO) nenavrhl nominanta ČSSD Miroslava Pocheho do funkce ministra zahraničí. To by podle šéfa ČSSD Hamáčka znamenalo konec plánované koalice. Babiš pak uvedl, že oficiální nominace na ministry pošle na Hrad až v pondělí - a Poche v ní bude. Prezident dále řekl, že by mohl jmenovat menšinovou vládu ANO a ČSSD s tolerancí KSČM „velmi pravděpodobně“ příští týden v úterý, nebo ve středu. Pro Babiše je tato informace nová a šéf sněmovny Radek Vondráček (ANO) to nepovažuje za reálné.

Zeman uvedl, že v seznamu kandidátů na ministry, který mu dal Babiš, byla u ministerstva zahraničních věcí prázdná kolonka. „Není pravda, že byl (Poche) navržen,“ podotkl prezident.

Předseda ČSSD Jan Hamáček s variantou bez Pocheho nepočítá. „My jsme se s panem Babišem dohodli na tom, že pan premiér bude respektovat koaliční smlouvu a donese panu prezidentovi všechna jména, která byla navržena jak sociální demokracií, tak hnutím ANO, včetně Miroslava Pocheho na ministerstvo zahraničí. Očekávám, že takto to proběhne. Pokud by to neproběhlo, tak je to porušení koaliční smlouvy a nemá smysl tu spolupráci vůbec zahajovat,“ řekl Hamáček v Otázkách Václava Moravce (OVM).

Otázky Václava Moravce: Jan Hamáček, Petr Fiala a Radek Vondráček (zdroj: ČT24)

Zemanův výrok zpochybnil v OVM i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO): „Telefonicky mám informace od pana premiéra, že on oficiálně ještě jména kandidátů na Hrad nepředložil. Oficiální předání by mělo nastat v pondělí. Mám informace, že ten seznam bude předán včetně pana Pocheho. Prezident zřejmě operuje s neoficiálním seznamem nebo s informacemi, které nemá přímo od nás.“

To později potvrdil i Babiš. „Oficiální nominaci vlády pošlu zítra (v pondělí), podle toho, jak se domluvil pan prezident s panem Hamáčkem. V nominaci bude pan Poche, tak jsem byl informován,“ řekl novinářům.

Věc by se mohla vyjasnit v neděli v 19 hodin. Zeman přijme v Lánech Babiše i Hamáčka

Konflikt Hradu s ČSSD

„Jsem premiérem navržený kandidát na ministra zahraničí a pan prezident dle ústavy musí jmenovat na návrh premiéra. Ostatně dnes to jasně potvrdil předseda Ústavního soudu Rychetský. A pan prezident potvrdil, že mou nominaci od premiéra obdržel,“ napsal Poche v sobotu v SMS pro ČT24.

Zeman už mnohokrát řekl, že nechce Pocheho do funkce ministra zahraničí jmenovat. Šéf ČSSD Jan Hamáček poté připustil, že pokud Zeman Pocheho i přes Babišův návrh nejmenuje, mohly by resort dočasně vést sám. Poche by pak mohl na ministerstvu zastávat jinou funkci – tak, aby byla slučitelná s jeho mandátem europoslance. „Určitě bude v tom resortu vidět a slyšet,“ řekl Hamáček v OVM o možném angažmá Pocheho.

Zeman uvedl, že Poche ve funkci náměstka by mu na resortu zahraničí nevadil. Náměstkem však nemůže být současně s plněním funkce europoslance, kterou si chce ponechat, pokud se nestane ministrem.

Zeman odůvodňuje svůj nesouhlas s Pochem jeho názory na migrační politiku. Poche v letošní prezidentské volbě podpořil Zemanova konkurenta Jiřího Drahoše. V sociální demokracii také patří ke křídlu, které má se Zemanem složité vztahy. V zahraniční politice je orientován více na Západ než prezident.

V ČSSD se ozvala řada kritických hlasů k ustupování prezidentovi v tomto sporu. Například předseda Senátu a člen užšího vedení ČSSD Milan Štěch se staví kriticky k možnosti, že by resort vedl Hamáček. „Osobně se domnívám, že sociální demokracie by neměla dál ustupovat. Myslím, že došla už za hranu svých možností,“ řekl v sobotu.

Termín jmenování vlády? Zemanův nedělní výrok byl pro Babiše novou informací

Prezident v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz řekl, že by mohl jmenovat novou vládu „velmi pravděpodobně“ příští týden v úterý, nebo ve středu, termín se ještě dolaďuje. „Nevidím důvod, proč to odkládat,“ uvedl Zeman k termínu jmenování nové vlády.

Babiš v reakci na Zemanova slova prohlásil, že termín jmenování vlády v úterý nebo středu je pro něj novou informací. „Nevím, kdy dojde ke jmenování vlády. Žádal jsem pana prezidenta, respektive jeho okolí, zdali to bude možné ještě v červnu. Bylo mi řečeno, že až v červenci,“ uvedl designovaný premiér.

Předseda sněmovny Vondráček v ČT řekl, že se jmenováním vlády tento týden nepočítá, protože by se jen těžko dalo stihnout.

Babiš nedávno mluvil o nejbližší středě, případně středě 4. července. S žádostí o důvěru by pak kabinet mohl předstoupit před sněmovnu ve středu 11. července. V dolní komoře by se vláda měla opřít o hlasy komunistických poslanců.