České dráhy zahustily Prahu rekordním počtem vlaků

Pendolino

Pendolino Zdroj: profimedia

Poslední "žabotlamy" v Praze
Poslední "žabotlamy" v Praze
Poslední "žabotlamy" v Praze
Poslední "žabotlamy" v Praze
Poslední "žabotlamy" v Praze
44
Fotogalerie

Ještě nikdy v české historii neprojelo hlavním městem tolik vlaků Českých drah jako loni. Národní dopravce celkem vypravil téměř půl milionu souprav, které přes hranici Prahy přepravily v průměru 144 tisíc cestujících v jeden pracovní den. Nejvíce vlaků projelo stanicí Praha hlavní nádraží, a to 743 v průměrném pracovním dni. O 440 souprav méně projelo nádražím v Libni. Vyplývá to z dopravní ročenky Technické správy komunikací.

Celkem se pohybovalo na území metropole v pracovní den průměrně 1149 vlakových spojů. Jednalo se o výchozí, končící, nebo Prahou projíždějící vlaky Českých drah. Ty přes hranice města přepravily zhruba 144 tisíc cestujících denně.

Ačkoliv však vlaků na území hlavního města přibývá, kapacita zdejších tratí přestává stačit, jak dříve varoval magistrát i provozovatel příměstské dopravy ROPID.

Tyto instituce proto navrhují výstavbu dvou šestikilometrových dvoukolejných tunelů pod centrem Prahy, kudy by jezdily městské a příměstské vlaky – tzv. Nové spojení II či Metro S.

Autoři projektu zatím nespecifikovali ani výši nákladů ani termín, kdy by se mělo poprvé „kopnout“. Cestujících vyhledávajících železnici v Praze přitom každoročně přibývá.