Zmatky kolem jmenování Hamáčka. Babiš odmítá, že by Zemanovi dal druhý seznam bez jména Pocheho

Kateřina Frouzová Kateřina Frouzová, Karolína Oškerová
Aktualizováno 28. 6. 2018 9:44
Andrej Babiš ani Jan Hamáček nevysvětlili, jak došlo k tomu, že místo Miroslava Pocheho byl do funkce ministra zahraničí jmenován předseda ČSSD.
Miroslav Poche.
Miroslav Poche. | Foto: ČTK

Praha - Premiér Andrej Babiš trvá na tom, že prezidentovi Miloši Zemanovi poslal jen jeden seznam ministrů navržených do vlády. Opět však neodpověděl na otázku, jak došlo k tomu, že se jméno kandidáta na ministra zahraničí Miroslava Poche změnilo na šéfa ČSSD Jana Hamáčka, a jestli tuto změnu inicioval předseda vlády. 

Prezident sám nemůže měnit návrh, který dostal od premiéra. V takovém případě by mohlo být pověření Hamáčka protiústavní, jak říkají renomovaní ústavní právníci jako například Jan Kysela. Pod něj lze změnit návrh člena vlády třeba i ústně.

Situace kolem jmenování vlády je nyní zmatená, protože Babiš i Hamáček odmítají podrobně vysvětlit, jak postupovali. 

"Hradu jsem předal jediný seznam a to v pondělí. Potvrzení příjmu Hradu mám v devět hodin deset minut ráno," řekl Babiš s tím, že postup a nominaci koordinoval s "faktickým šéfem legislativní rady vlády Janem Kněžínkem". 

Premiér neřekl, na základě čeho byl nakonec pověřený řízením ministerstva zahraničí Jan Hamáček a nikoliv Poche, kterého podle svých slov navrhl a do křesla ho prosazuje také ČSSD. "Vláda byla jmenovaná, takže pan ministr je tady," uvedl Babiš ráno na tiskové konferenci ve vstupní hale ministerstva zahraničí, kde uváděl Hamáčka do funkce. "Má vyřešit problém resortu a předpokládám, že ho vyřeší," dodal premiér.

Hamáček řekl, že si je jistý, že byl pověřený řízením resortu v souladu s ústavou. "Také nevím o nějakém druhém seznamu, nevím, kde se ta informace objevila. Viděl jsem kopii dopisu, který odešel na Hrad, a chci potvrdit, že to bylo tak, jak jsme všichni prezentovali," sdělil předseda ČSSD novinářům. 

Sám Poche začne na ministerstvu pracovat jako politický tajemník, své budoucí postavení by přirovnal k pozici šéfa týmu poradců. "Já teď budu pracovat pro českou diplomacii, budu se snažit ukázat, že nejsem ani vítač, ani sluníčkář, ani amatér. Všechny ty nálepky, které mi pan prezident nebo jeho tiskový mluvčí za poslední dva měsíce dali, rád bych se jich zbavil a třeba potom pan prezident změní názor," prohlásil ve čtvrtek ráno Poche.

Podle místopředsedy ČSSD Martina Netolického došlo ke změně nominace v hodinách mezi pondělkem a středou ráno, kdy prezident menšinovou vládu ANO a ČSSD jmenoval. "Babiš odnesl seznam na Hrad se jménem Miroslav Poche, Hrad ho odmítl jmenovat. Andrej Babiš na základě této definitivní informace prezidenta republiky požádal Zemana, aby dočasně pověřil řízením ministerstva zahraničí pana Hamáčka," řekl Aktuálně.cz Netolický s tím, že změnu inicioval premiér a tímto postupem nebyla ústava porušená.

Poslankyně ČSSD Kateřina Valachová řekla, že její strana nominaci Pocheho nestáhla. "Pokud měl prezident ústavně jmenovat ministra a potom ho pověřit konkrétními úkoly na konkrétním ministerstvu, tak minimálně ústně musel předseda vlády nějakým způsobem na tu situaci, kdy prezident republiky odmítal jeho nominaci přijmout, zareagovat," myslí si Valachová s tím, že Zeman by sám nemohl jmenovat jiného ministra, než mu navrhne premiér. "Je zcela jednoznačné, že nějaký krok, minimálně slovní, tam proběhnout musel," dodává.

Expert na ústavní právo Jan Kysela popsal dvě možnosti, jaké v tu chvíli Babiš měl. Mohl trvat na jménu Poche, což by ovšem podle Kysely znamenalo, že Zeman ve středu porušil ústavu způsobem, jaký od roku 1992 nepamatuje.

Zeman a ani žádný jiný prezident od existence současné ústavy totiž nemůže zamítnout jednoho kandidáta a nahradit ho jiným, kterého si sám vybere. Musí to být vždy na popud premiéra, který stojí v čele vlády.

"Mám pocit, že to takhle nutně být nemusí a že se zkrátka mezi zmíněným pondělním dopisem a dneškem ještě něco odehrálo," uvedl Kysela. Právník tak naznačuje možnost, že se premiér a prezident dohodli na změně jména.

Video: Poche bude působit na ministerstvu zahraničí jako politický tajemník

Nenašel jsem žádný právní nástroj jak se bránit rozhodnutí prezidenta, říká nový náměstek prozatimního ministra zahraničí Miroslav Poche. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy