Ondřej Škvor
28. června 2018 • 15:22

Hotovo, rozhodčí povede Chovanec. Výkonný výbor schválil i členy komise

Autor: Ondřej Škvor, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slavia - Baník 5:0. Kanonáda na úvod nadstavby, zářili Schranz a Chytil
SESTŘIH: Arsenal - Bournemouth 3:0. Povinnost splněna, rozhodl Saka z penalty
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako hráč a trenér sudí poslouchal, teď se to otočí. Jozef Chovanec povede komisi rozhodčích, výkonný výbor FAČR jej schválil v roli předsedy a nakonec posvětil také jeho čtyři spolupracovníky.



S Chovancem byli do komise rozhodčích zvoleni:
Roman Hrubeš, rovněž člen předchozí komise a expert na videorozhodčí.
Martin Wilczek, dosavadní ligový asistent.
Pavel Mareš, dosavadní ligový delegát

Posledním členem komise, kterého podle danných pravidel nominuje LFA, bude pravděpodobně Petr Mlsna, místopředseda předchozí komise. Nejdřív se však na něm musí většinově shodnout ligové kluby. Původně totiž kluby počítaly spíše s variantou, že za LFA v komisi bude sedět Roman Hrubeš.

Složitá sága, která se táhla po celý červen od odvolání Listkiewiczovy komise a kde těžce hledaly dohodu liga (LFA) a asociace (FAČR), tak nejspíš našla své řešení. K finální předdohodě mělo dojít podle informací Sportu v pondělí, ovšem v úterý se situace kvůli jednomu jménu údajně opět zkomplikovala. Nakonec i tato překážka padla.

"Moc si vážím této možnosti a beru to jako další důležitý krok ve své kariéře," řekl Chovanec novinářům po jednání. "Když mi to pan Malík (předseda FAČR - pozn. red.) nabídl, vzal  jsem si čas na rozmyšlenou, ale pak jsem o tuto funkci měl zájem. Chci i na tomto poli posouvat český fotbal dopředu," dodal.

Chovanec, který není prvním bývalým hráčem v čele rozhodčích. V minulosti to byl i Luděk Macela."Mám zkušenosti z manažerské funkce ve fotbale. A budu mít kolem sebe odborníky, kteří mají dostatek zkušeností s rozhodčími. Budu se snažit, abychom vytvořili dostatečně silný tým a měli rozhodčím co nabídnout a rozvíjeli je podobně, jako jsem rozvíjel hráče," nastínil svoje představy.

Minulost ve Spartě? Nevidím v tom problém, řekl nový předseda

Projekt videorozhodčích hodlá Chovanec podporovat. "Fotbalu to v Čechách hodně pomohlo a oceňuji, že se toho Česko účastní. Teď je příslib, že bude na třech zápasech za kolo. A budu pracovat na tom, aby se to časem rozšířilo. Uvidíme, jak dopadne hodnocení videa na mistrovství světa a jaké to bude mít dopady, zda bude možné získat třeba granty, protože je to finančně nákladné," uvedl.

Za problém nepovažuje ani to, že téměř celou kariéru byl spojen s pražskou Spartou a fanoušci konkurence by mu tak mohli vyčítat zaujatost. "Já v tom nevidím problém. Kdo mě zná, tak ví, že nejsem zatvrzelý sparťan. Já chci, aby fanoušci důvěřovali českému fotbalu, aby chodili na stadiony, a proto jsem i do této funkce šel," dodal.

Také předseda FAČR Martin Malík je přesvědčený, že Chovanec náročný úkol zvládne. "Jde o obrovskou osobnost českého fotbalu. Má rozsáhlé zkušenosti. Nese kůži na trh, propůjčil své jméno komisi a nebude to mít možná úplně jednoduché, ale právě takové velké jméno je pro mě zárukou, že tyto úkoly zvládne." 

Nová komise nyní musí téměř obratem vytvořit listinu rozhodčích a zorganizovat předligový seminář. A ještě jednu klíčovou věc musí určit – osobu, která bude nasazovat sudí na zápasy.

Berbr mi do práce zasahovat nebude, říká nový šéf rozhodčích Chovanec
Video se připravuje ...

Šéf FAČR Malík: Chovanec je zárukou, že svou funkci zvládne
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Program nadstavby Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud