Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Zeman seznam s Pochem dostal, tvrdí Babiš. Hamáček byl plán B, šéf ČSSD o něm věděl

Autor: ČTK, Mii, vei - 
29. června 2018
12:05

Na seznamu ministrů nové vlády, které měl ve středu jmenovat prezident Miloš Zeman, byl na postu šéfa diplomacie Miroslav Poche z ČSSD, řekl v pátek novinářům předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Dodal, že prezidentovi také poslal dopis, v němž stojí, že pokud se Zeman rozhodne Pocheho nejmenovat, Babiš navrhuje, aby řízením ministerstva zahraničí pověřil místopředsedu vlády Jana Hamáčka (ČSSD). Úřad vlády v pátek odpoledne dokument zveřejnil.

Prezident ve čtvrtek prohlásil, že dostal dva seznamy. Na prvním jméno ministra zahraničí nebylo, na druhém byli podle Zemana Poche i Hamáček. „O ničem takovém nevím,“ vyjádřil se k tomu Blesk Zprávám Hamáček. „Viděl jsem seznam, který byl odeslán na Hrad, a tam bylo jméno Miroslava Pocheho, dodal. 

Babiš pak v pátek situaci se seznamy popsal jinak: „Navrhl jsem panu prezidentovi jeden seznam, kde byl i pan Poche, a zároveň jsem mu napsal i dopis, který byl konzultován s předsedou legislativní rady vlády,“ řekl Babiš novinářům před začátkem pátečního jednání lídrů EU v Bruselu. Podotkl, že ho o páteční vyjádření požádal Hamáček. „Vyzval jsem pana premiéra, ať zveřejní komunikaci mezi úřadem vlády a Kanceláří prezidenta republiky,“ dodal ve vyjádření pro Blesk Zprávy Hamáček. 

Z dopisu pro Zemana Babiš následně citoval. „V reakci na váš dopis vám v souladu s článkem 68 odstavce 2 Ústavy ČR pro případ, že byste se rozhodl nevyhovět mému návrhu ze dne 25. 6. 2018 a nejmenoval byste členem vlády pana Miroslava Pocheho, navrhuji, abyste řízením ministerstva zahraničních věcí dočasně pověřil místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka,“ řekl Babiš.

Zahraničí dočasně vede Hamáček

Prezident okolnosti jmenování Hamáčka ve čtvrtečním rozhovoru pro televizi Barrandov popsal jinak než Babiš. „Byl předběžný seznam, kde nebyl uveden žádný ministr zahraničí, a druhý, v podstatě dopis pana premiéra Babiše, kde mně navrhoval dva ministry zahraničí, nejprve Miroslava Pocheho a v případě, že když ho nepřijmu, tak navrhoval pana Jana Hamáčka,“ řekl prezident.

Zeman ve středu na Hradě pověřil řízením diplomacie Hamáčka, který resort ve čtvrtek ráno převzal. Ohledně toho, jaké jméno bylo na seznamu navržených ministrů, se vedly diskuse kvůli tomu, že prezident měl vůči Pochemu výhrady. Po schůzce v Lánech, na níž chtěl Poche pochybnosti prezidenta rozptýlit, mu Zeman doporučil, aby se o pozici neucházel.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

monhtik ( 30. června 2018 11:41 )

Nevím o čem se stále dohadují, prezident Zeman přece dávno a na rovinu avizoval, že pana Pocheho nikdy nejmenuje ministrem. Podivné jsou ovšem veletoče premiéra, který několik dní před jmenováním prohlásil, že Pocheho nenavrhne a za dva dny otočil o 180° a řekl, že ho navrhne.

osinek ( 29. června 2018 17:44 )

Copak Andy čerpač ještě nebyl odsouzen za finanční podvody při zařizování dotace Evropské unie 50 milionů pro Čapí Hnízdo, na které firma "Farma ČAPÍ hNÍZDO a.s. neměla nárok?!? Vždyť OLAF ( Evropský úřad pro boj s finančními podvody) ve své zprávě o kauze Čapí hnízdo uvádí, že manažeři Agrofertu se dopustili podvodu při zařizování eurodotace 50 melounů pro tento Babišův projekt!! Andy Čerpač se v minulosti přihlásil k projektu Čapí Hnízdo! ČT natočila Babiše pronášejícího projev o Čapím Hnízdě, ve kterém Andy se chlubí, že Čapí Hnízdo byl nejlepší projekt, který vymyslel

agfor ( 29. června 2018 16:35 )

Mám pro Babiše plán C - nakopat všechny vládnoucí parazity do zádele.

1pravda1 ( 29. června 2018 16:22 )

Hamáček týden předem souhlasil s tím, že když Zeman nejmenuje Pocheho - tak to vezme sám to ministerstvo zahraničí, a nyní se před socanskými pražskými kmotry tváří - já jsem chtěl Pocheho, ale bez souhlasu Hamáčka, by přece Hamáček, nebyl jmenován na MZ místo Pocheho!!! Po dohodě Babiš, Hamáček, Zeman byl jmenován Hamáček, kdyby s tím Hamáček nesouhlasil, no tak není vláda do doby jmenování Pocheho. Ne nadarmo se říkalo, želé Hamáček brácha želé Sobotky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa