Hlavní obsah

O řidičák bude možné požádat kdekoliv

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidičské průkazy i průkazy profesní způsobilosti a paměťové karty pro digitální tachograf si motoristé budou moci od 1. července vyřizovat nejen v místě svého trvalého bydliště, ale na kterémkoliv úřadu s rozšířenou působností. Lhůta pro vyřízení žádosti zůstane i přes technická vylepšení na dvaceti dnech.

Foto: Petr Horník, Právo

Nové změny ve výdeji řidičských průkazů by měly řidičům ušetřit na úřadech čas (archivní snímek)

Článek

„Cílem těchto novinek je ušetřit lidem čas. Při podání žádosti o vydání řidičského průkazu ani při jeho výměně už žadatel nebude muset předkládat papírovou fotografii. Skončí také povinnost měnit doklad při změně bydliště,“ sdělil tento týden na tiskové konferenci náměstek ministra dopravy Ladislav Němec.

Na kterémkoliv z těchto úřadů si také bude možné nechat v průkazu změnit příjmení po svatbě či si při ztrátě řidičáku nebo jeho odcizení nechat vystavit nový.

Papírovou fotografii si bude nutné s sebou přinést jen při žádosti o mezinárodní řidičský průkaz. Jinak si úřad fotografii žadatele pořídí sám nebo si ji zajistí z jiných registrů.

„Všechny obce s rozšířenou působností jsme vybavili kamerami, kterými úředník žadatele vyfotí přímo na přepážce, a také tablety pro pořízení digitalizovaného podpisu,“ informoval ředitel odboru agend řidičů ministerstva dopravy Stanislav Dvořák.

Městské a obecní úřady se musí na přechod na nový systém připravit. Proto ve čtvrtek odpoledne a v pátek po celý den si na nich nebude možné žádosti o řidičáky a průkazy profesní způsobilosti vyřizovat. Od pondělka se ale už nový systém rozjede naplno.

Poplatek za vydání průkazu se zvýší

Pokud ovšem byl motoristovi řidičák dočasně odňat v důsledku postihu za dopravní přestupek či po dosažení dvanácti trestných bodů v rámci bodového systému, bude muset o jeho vrácení po uplynutí zákonem stanovené doby nadále žádat pouze v místě trvalého bydliště.

Nepříjemnou zprávou potom je, že s novým systémem zdraží poplatek za vydání nového řidičského průkazu z dosavadní padesátikoruny na 200 Kč a za zrychlené vydání průkazu z 500 na 700 Kč.

„Bude to však kompenzováno větším komfortem pro řidiče,“ uvedl Dvořák. Jak ujistil, zdarma nadále zůstane povinná výměna řidičských průkazů po vypršení doby jejich platnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám