V České republice není koriandr doma. Tahle jedno- až dvouletá bylina patří do teplých krajin, kde (například ve Středomoří) roste i planě. I proto je zapotřebí pěstovat koriandr na propustné, zásadité a výživné půdě s dostatkem vláhy, ale na plném slunci, kde se mu bude dařit nejlépe. Nesnažte se ale koriandr zalévat moc, lehce mu uhnívají kořeny. Mráz koriandr nesnáší, takže proto lze v našich končinách tuto rostlinu spíš považovat za klasickou letničku.

Listy, nebo semena?

Semena koriandru se sejí od jara do podzimu. Klíčí celkem lehce, ale kdo chce ještě urychlit klíčení, nechť je dva dny máčí ve vodě. Pokud chcete koriandr pěstovat pro listy, můžete jej vysévat hromadně, když na semeno, pak je třeba jej vysévat do řádků a v průběhu sezony jej vyjednotit.

Listy se používají v kuchyni do polévek, zeleniny, asijských jídel (například klasické curry se bez něj prakticky neobejde) apod. Semena se pak používají například do perníku, chleba apod. Více o použití se dozvíte v našem dříve napsaném článku nebo na stránkách igurmet.

Listy se sbírají čerstvé, zajímavé je, že listy vrchní mají od spodních lehce odlišnou chuť. Semena se sklízejí až vyzrálá, tedy po zhnědnutí, a posléze se ještě nechávají dosušit a skladovat klasicky v kořenkách. Listy se mohou nasekat a zmrazit.

Proti čemu působí:

  • Plynatost
  • Zažívání
  • Migrény
  • Bolesti kloubů