Hlavní obsah

GLOSA: Aerodrome Festival čeká na docenění. Proto by měl přežít

Právo, Jaroslav Špulák

Když se v neděli brzy ráno na letišti v Panenském Týnci zavíraly brány třídenního Aerodrome Festivalu, podle sdělení pořadatelů jimi odešlo na 20 tisíc diváků. Takový počet by byl pro jiné tuzemské festivaly snový, ale pro ambiciózní přehlídku hvězd či stylových „prvoligistů“ to asi bylo málo. Vzhledem k programové nabídce by jí slušel dvojnásobek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aerodrome Festival snad vyhlíží další ročník.

Článek

Lze klidně uvažovat o tom, že se pořadatelům vynaložené investice do akce nevrátily a jsou z toho zklamaní. Pro českého hudebního fanouška je ale důležité, aby situaci zvládli a akci uspořádali i příští rok s nadějí, že si lidé mezi sebou řeknou, že v Panenském Týnci stojí za to být. Aerodrome Festival je totiž životaschopný a měl by přežít.

Není to nováček, v Praze proběhlo již několik jeho ročníků. Dosud ale žádný z nich netrval tři dny. Proto ho lze brát jako nový festival, a proto lze určitou ostražitost ze strany fanoušků chápat. Koneckonců, v minulosti u nás probíhaly akce, které slibovaly účast hvězd, a nakonec nebylo nic.

Pořadatelé Aerodrome Festivalu ale splnili, co slíbili. Lana Del Ray, Limp Bizkit, Nine Inch Nails, Macklemore, Wiz Khalifa, Stone Sour a další, všichni přijeli, vystoupili podle časového harmonogramu, odehráli tu lepší, tu horší set a odjeli na další štaci. Oproti původnímu záměru dostali prostor i zástupci české scény, což pro ně byla výborná konfrontace. Bylo též příjemné zjištění, že třeba Lenny nebo Marpo s TroubleGangem by příště mohli klidně na velkou scénu, protože jejich talent i repertoár tou cestou jdou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nine Inch Nails, jedna z pravých hvězd festivalu.

Je pravda, že na začátku akce nefungovalo všechno tak, jak by mělo. Ve čtvrtek i v pátek tu a tam vypadl na jednom z velkých pódií zvuk a například Američané Portugal The Man svůj set nedohráli. Závadu ale způsobili oni sami, respektive jejich technický tým, což se může stát i větším formátům.

Ve čtvrtek leckomu nefungovaly platební náramky, což se většinou vyřešilo u okénka, u kterého probíhalo jejich dobíjení. Jako vždy bylo patřičně čisto na toaletách, jejichž počet byl zejména pro ženy nízký, pro mnohé zase byla plocha festivalu příliš dlouhá a stěžovali si na pobolívání dolních končetin kvůli časté chůzi. Pořadatelé vše řešili za pochodu a činili tak ku prospěchu věci. Na co nestačili, to udělali sami návštěvníci. Třeba si na chvíli sedli na lavičku a nechali nohy odpočinout.

Dlužno podotknout, že se Aerodrome Festival konal takříkajíc na zelené louce. Na letištní plochu bylo nutné všechno navozit a pak zprovoznit, od přísunu elektřiny po přísun vody. To muselo být samo o sobě velmi náročné a drahé, přesto se vše podařilo a akce světových parametrů proběhla.

Byť jsme festivalová velmoc a v létě se o víkendech hraje vždy na desítkách míst, podobných u nás moc není. Proto by měl Aerodrome Festival svůj ročník porodu přežít. Je totiž velmi pravděpodobné, že ho čeští festivaloví návštěvníci docení až v následujících letech, a potom mu to svou přízní vrátí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám