eGovernment | Česko

Stát spustil web pro elektronickou evidenci občanů. Zatím to moc nefunguje

Stát aktuálně chystá spuštění nového Portálu občana a občanských průkazů s čipem, s čímž souvisí i nutnost správy svého online profilu pro přihlašování do státních služeb. K tomu by měl sloužit nově zprovozněný web eIdentita.cz.

Web eIdentita.cz má sloužit jako vstupní brána a správa vašeho online profilu pro přihlašování k jiným státním webům. Zde si tak můžete spravovat osobní údaje, měnit kontakt na vás či heslo k přihlášení.

Bohužel se zde setkáváme s klasickým bezpečnostním prohřeškem, kdy vstup do systému je podmíněn zodpovězením jedné z „bezpečnostních otázek“, přičemž na výběr je typické místo narození matky či oblíbený učitel. Zkušený uživatel internetu ví, že sem nemá vyplňovat pravdu, ale toto je služba pro širokou veřejnost.

Snímek obrazovky (122).pngSnímek obrazovky (123).png
Portál eidentita slouží ke správě vašeho online účtu.

Pro přihlášení na web či registraci je buď možné využít novou elektronickou občanku s čipem, nebo se registrovat klasicky skrze jméno a e-mail. Potvrzení identitiy při volbě druhého způsobu ověření probíhá osobně na jakémkoliv Czech Pointu, což je aktuální kámen úrazu. Vše nasvědčuje tomu, že se systém spouští na poslední chvíli.

Vyzkoušel jsem registraci osobně na poště, ale pracovnice Czech Pointu byla mým požadavkem docela překvapena. Pokyny zaměstnancům prý dorazily teprve v pátek. Ověření navíc nelze prozatím dokončit (zkoušeli jsme dnes v dopoledních hodinách), v systému totiž není zaregistrován subjekt Správa základních registrů, aby mohl nakládat s vašimi údaji.

Diskuze (24) Další článek: Niantic je tahounem rozšířené reality. Předvádí, jak se Pokémoni umí schovávat za reálné objekty

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,