Hlavní obsah

Na Facebook a Twitter jen za peníze. Uganda zdanila přístup na sociální sítě

– Kampala

V Ugandě začal platit zákon, na jehož základě byl přes telefonní operátory a poskytovatele internetu zdaněn přístup k sociálním sítím. Vláda tvrdí, že opatření pomůže s financováním veřejných služeb, mnozí ale s daní nesouhlasí a označují ji za snahu umlčet svobodu projevu a kritiku vlády. Někteří Uganďané se nicméně už teď na zmíněné stránky dostávají bez zaplacení s pomocí virtuální soukromé sítě (VPN). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Thomas White, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Za přístup na sociální sítě Facebook, Twitter, WhatsApp, Skype, Google Hangouts, yahoo Messenger i na YouTube si teď budou muset uživatelé internetu v Ugandě připlatit, a to 200 šilinků na den (asi korunu). Bochník bílého chleba o váze 500 gramů přitom v Ugandě podle webu Numbeo.com stojí zhruba 3260 ugandských šilinků (přes 18 Kč).

V Ugandě si podle oficiálních údajů mobilní služby platí asi 23,6 miliónu lidí, asi 17 miliónů z nich používá internet.

V minulosti si ugandští politici stěžovali na kritiku vlády na Facebooku a několik lidí bylo za pomlouvání vlády na internetu obviněno, píše Reuters. Během prezidentské kampaně v roce 2016 byly veškeré sociální sítě zablokovány. Prezident Yoweri Museveni to zdůvodnil tím, že bylo nutné „zabránit šíření lží“.

Vláda okrádá lidi o svobodu projevu

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International vyzvala ugandskou vládu, aby přístup k sociálním sítím přestala zdaňovat, a upozornila, že vláda tímto krokem okrádá „mnoho lidí o svobodu projevu, což má strašlivý dopad na další lidská práva“. „Jde o zcela evidentní snahu umlčet disent pod záminkou zvyšování příjmů státu,“ upozornila organizace.

Telefonní operátoři v Ugandě minulý týden, předtím, než zdanění vstoupilo o víkendu v platnost, uvedli, že přístup na sociální sítě bude zablokován a že odblokován bude pouze těm, do budou platit daně.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Podle opozice a kritiků vlády finance z daní budou promrhány a prezident Museveni se opatřením snaží zamaskovat skutečnost, že selhává v boji s korupcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám