Přesně 6072 válcových akumulátorových článků je stěsnáno v bateriovém paketu v útrobách vozu Cupra e-Racer. Tento okruhový speciál připravuje v současné době pro závodní nasazení od sezony 2019 sportovní oddělení španělské automobilky Seat.

Tato baterie má, pro zajímavost, stejnou kapacitu jako 9 tisíc baterií z klasických mobilních telefonů. Její výdrž je už v současné době dostatečná pro ujetí celé vzdálenosti závodu. Právě tento parametr a současně i to, jak je technika vozu schopná snášet vysoké teploty, otestovali v minulých dnech technici na závodním okruhu u chorvatského Záhřebu.

Cupra Ateca.
Seat představil ostrou Atecu. Ale nemáme jí říkat Seat, je to Cupra. Co umí?

Cupra, která je novou značkou automobilky Seat, již dříve oznámila, že tento speciál budou pohánět elektromotory uložené nad zadní nápravou. Jejich celkový výkon dosáhne až 680 koní, což je fakticky dvojnásobek výkonu, kterým disponuje benzinový "závoďák" Cupra TCR. S ním aktuálně závodí například mistr Evropy Petr Fulín.

Díky tomu je elektrický speciál až děsivě rychlý. Z nuly na stovku zrychluje během 3,2 sekundy a za dalších pět sekund již uhání dvoustovkou. Přitom je elektrická Cupra e-Racer zhruba o čtyři stovky kilogramů těžší než závodní Cupra poháněná spalovacím agregátem.