Hlavní obsah

Sokolové na svém sletu vypískali premiéra Andreje Babiše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohutným pískáním reagovali diváci stadiónu v pražském Edenu, když moderátor po zaznění státní hymny na začátku XVI. všesokolského sletu přivítal ve čtvrtek večer hosty, mezi kterými byl i premiér Andrej Babiš. Incident okamžitě opanoval sociální sítě. Kromě inkriminované chvíle s pískotem se objevily také snímky premiéra, který na situaci reagoval nejprve s kamennou tváří a potom úsměvem.

BEZ KOMENTÁŘE: Andrej Babiš se na Sokolském sletu dočkal pískotuVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Babiš potom na Facebooku sdílel krátké video, ke kterému napsal: „XVI. všesokolský slet právě teď.“ To okamžitě vyvolalo smršť reakcí. „Sokolové jsou ti, kteří byli lidmi jako je děda Andrej perzekuováni,“ napsal například přispěvatel pod jménem Daniel Štraub.

Další lidé byli ve svých komentářích podstatně jadrnější. „Tam jsou taky fajn lidi ze? Maji rozum. Vidle na tebe. Hezky te vypiskali. Poplivat te meli. Tfuj!!,“ napsal jeden z nich.

Reakci na stadiónu v Edenu ocenil jeden z premiérových největších kritiků, šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.  „Rád bych se poklonil Sokolům a jejich tradici. Jsou to frajeři a vlastenci. Na Velehradě se rozdával Babišův letáček, všichni brblali, ale nikdo nevystoupil a neřekl jasné slovo. Je Suis Sokol.... I když jsem Orel," napsal na Twitter.

Premiérovi Babišovi kritici vyčítají skutečnost, že budoucí vláda by měla vzniknout za podpory komunistů a díky tomu KSČM získává největší podíl na moci od listopadu 1989. Právě komunisté v roce 1956 sokolskou organizaci rozpustili.

Sokol byl obnoven až po pádu komunistického režimu. V roce 1994 se konal v Praze na Strahově slet, kde vystoupilo 23 tisíc cvičenců. Od té doby se slety konají každých šest let.

Hodnota Sokolem spravovaného majetku je odhadována na deset miliard korun. Sokol má 160 tisíc členů a 800 sokoloven. Základní roční spolkový příspěvek činí 500 korun, děti platí 200 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám