Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Rusko oznámilo obchodní odvetu. Výrazně zvedne cla u některých amerických výrobků

Ekonomika

  15:32
Moskva - Rusko zvedne cla na některé druhy amerického zboží v reakci na obchodní omezení ze strany Spojených států. Některé dovážené výrobky zdaní dalšími 25 až 40 procenty. Opatření v pátek ohlásilo ruské ministerstvo hospodářství a podepsal je ruský premiér Dmitrij Medveděv.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv. foto: Reuters

Dodatečné odvody se dotknou dovážených optických vláken, strojů používaných při stavbě silnic, v ropném a plynárenském průmyslu a strojů na těžbu a zpracování kovů, stojí v prohlášení ministerstva. Moskva zavede cla na produkty, které se vyrábějí také v Rusku, uvádí v prohlášení ruský ministr hospodářského rozvoje Maxim Oreškin.

Krok je reakcí na nová americká cla na dovoz oceli ve výši 25 procent a na dovoz hliníku ve výši deseti procent, která vstoupila v platnost 23. března. Rusko v květnu uvedlo, že pro jeho export budou tato cla znamenat dodatečnou celní zátěž v hodnotě 538 milionů dolarů (12 miliard Kč) ročně.

EU napadla americká cla u WTO. Český obchod budou podle analytika stát na 2 miliardy

Seznam odvetných cel je podle dřívějšího Oreškinova vyjádření nastaven tak, aby nepoškodil domácí ekonomiku. Moskva podala koncem června na americká cla na dovoz oceli a hliníku stížnost Světové obchodní organizaci (WTO). Na WTO se kvůli americkým clům na ocel a hliník obrátila také například Evropská unie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!