Hlavní obsah

Česká atletická senzace Malíková. V šestnácti vládne světu i Evropě, je nejlepší i mezi dospělými

Michal OsobaSport.cz

Takový atletický talent se rodí jednou za deset let. Maximálně. Šestnáctiletá čtvrtkařka Barbora Malíková znovu prokázala rychlost i pevné nervy a stala se v maďarském Györu mistryní Evropy na 400 metrů mezi dorostenkami. Svůj národní rekord této kategorie vylepšila na 52,66 s, tak rychle za poslední tři roky neběžela ani žádná dospělá Češka!

Foto: Sport.cz

Barbora Malíková se svým evropským zlatem.

Článek

Malíková na sebe výrazně upozornila už vloni, kdy v pouhých patnácti senzačně vyhrála mistrovství světa do 18 let v keňském Nairobi a vyhlásila svůj kariérní cíl: „Co nejvíce se zapsal do historie.“ Daří se jí to i letos, kdy její účes nově vyzdobily dredy.

Na Zlaté tretře prolétla třístovku za 37,86 s, při domácím mládežnickém šampionátu zvolila osmistovku, v sólozávodě časem 2:03,51 vylepšila národní rekord a stala se letos nejrychlejší dorostenkou i juniorkou v Evropě.

Šťastné ponožky

Pro kontinentální šampionát v maďarském Györu ale opavská svěřenkyně Jany Gellnerové zvolila čtvrtku a od rozběhů do finále si vedla suverénně. „Po třech náročných dnech ve vedru bolely nohy, bylo to náročné, teď jsem unavená i šťastná,“ líčila na svazových sociálních sítích. „Vloni v Keni se ode mě nic nečekalo, to se mi běželo líp,“ porovnávala.

K titulu jí možná pomohly i šťastné ponožky s Pokémonem Pikačuem. „Na každou sezónou mám ponožky, co nosí štěstí,“ usmívala se.

Rychleji než Malíková běžela z českých čtvrtkařek naposledy před třemi lety Denisa Rosolová, mladičký talent svým časem z Györu získal právo startu i na srpnovém mistrovství Evropy dospělých v Berlíně. Zároveň by ale měla patřit mezi favoritky říjnové mládežnické olympiády v Buenos Aires.

Další medaili z Györu si přiveze Jiří Pechar, jenž byl třetí na dvoustovce v čase 21,31 s (v semifinále národní rekord 21,23 s). Svou sprinterskou univerzálnost prokázal svěřenec Josefa Nepomuckého i účastí ve finále na 110 m překážek, kde skončil šestý.

Reklama