Jan Vacek
10. července 2018 • 15:40

Henry proti Francii! Legenda na straně Belgie mlčí a věnuje péči detailům

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Jarolím: Slavia? Míň arogance, víc kreativity. Drahé posily zatím nejsou znát
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z RUSKA | Ve francouzském národním trikotu nasázel 51 gólů, pro svou zemi pomohl získat titul z mistrovství světa i Evropy. Dnes to ovšem bude poprvé, kdy legendární útočník Thierry Henry nebude přát svým barvám. Logicky, před semifinálovou bitvou se totiž posadí na lavičku soupeře. Coby asistent trenéra belgické reprezentace. I proto o Henrym mluví před očekávanou vřavou všichni. Francouzi, Belgičané. Jen on mlčí.



Je v naprosté izolaci, podobně jako odsouzenci v proslulé věznici Alcatraz. K Thierrymu Henrymu se v průběhu světového šampionátu nedostane vůbec nikdo. „Udělat s ním rozhovor? Nereálné. Henry veřejně nevystupuje, nechce strhávat veškerou pozornost na sebe,“ vysvětluje novinářka Christophe Frankenová z listu La Derniére Heure.

Ačkoli někdejší skvělý útočník Arsenalu či Barcelony veřejně nevystupuje, je před dnešním semifinálovým duelem mezi Francií a Belgií pod drobnohledem právě on. Bude to totiž vůbec poprvé, kdy se postaví proti svým milovaným barvám. „Je to trochu zvláštní, že bude sedět na druhé střídačce,“ uznal trenér Francouzů Didier Deschamps. Lze očekávat, že právě snědá tvář sympatického chlapíka bude jedním z magnetů televizních kamer napříč celým utkáním.

Už na sklonku aktivní kariéry Henry mluvil o tom, že by se jednou chtěl věnovat trénování. Že o fotbale přemýšlí v úžasných intencích, ukázal jako expert stanice Sky Sports. Jeho glosy a rozbory se mezi fanoušky okamžitě staly velice oblíbenými. Rodáka z Les Ulis to ovšem táhlo na hřiště. V roce 2016 proto kývl na nabídku dělat asistenta Robertu Martínezovi u belgické reprezentace. Od té chvíle se na jeho hlavu snáší jeden kompliment za druhým. „Udělal ze mě dvakrát tak lepšího hráče, než jakým jsem býval dřív,“ prohlásil například útočník Romelu Lukaku .

Večer před jednou z nejočekávanějších konfrontací celého mistrovství světa se o svém asistentovi rozpovídal i Martínez. „S týmem spolupracuju už dvanáct let, Thierry nám ale dodal mezinárodní zkušenosti. Ví, jak vyhrát mistrovství světa. Ví, jak vyhrát mistrovství Evropy. Prošel si těmi největšími zápasy, umí hráčům dodat klid,“ prohlásil Martínez.

Bude zpívat francouzskou hymnu?

Jako hráč platil Henry za obrovského detailistu. Každý aspekt jeho hry pro něj byl důležitý, nic nezanedbal. Podobné to je i v začátcích jeho trenérské kariéry. „Snaží se každý den pracovat se všemi hráči, bere si je jednotlivě stranou. Jeho snahou je, aby se neustále zlepšovali. Je to pro nás ideální posila do trenérského týmu,“ pochvaluje si kouč belgického mužstva.

PREVIEW SEMIFINÁLE: Co rozhodne v derby Francie s Belgií?
Video se připravuje ...

Obrovskou předností jednoho z nejlepších střelců posledních dekád je fakt, že se dokáže dokonale vžít do kůže svých svěřenců. „Ale pozor, on se nad nikoho nepovyšuje. V tomhle se hlídá. Navíc má rovný metr. Náhradníkovi se věnuje se stejnou péčí jako hlavní hvězdě týmu,“ upozorňuje Frankenová.

Dnes večer v Petrohradě to každopádně bude pro Henryho prubířský kámen. Když ještě oblékal národní dres, při tónech slavné Marseillaisy byl jedním z nejhlasitějších pěvců z celé sestavy.

Za svou zemi dýchá, pro její úspěch se vždycky roztrhal. „Jsem docela zvědavý, zda bude zpívat francouzskou hymnu, nebo ne,“ usmál se belgický polař Kevin De Bruyne . „Bylo by normální, kdyby ji zpíval. Osobně by mi to nevadilo. Důležité je, že si přeje náš úspěch. Jsme na stejné lodi, jdeme za společným cílem.“

Pro francouzské fotbalisty představuje Henryho tvář v soupeřově táboře motivaci navíc. Byť k němu chovají obrovský respekt, jistou jízlivost v hlase útočníka Oliviera Girouda nelze přeslechnout. „Chceme mu dokázat, že si vybral špatnou stranu. Samozřejmě bych byl radši, kdybychom ho měli na té naší a mohli využívat jeho rad. Ale on se rozhodl jinak,“ prohlásil střelec Chelsea.

Zda správně, ukáže už dnešní večer. Večer, jehož bude Henry jednou z hlavních postav. Navzdory své vůli.

ANKETA: Postoupí do finále Francie, nebo Belgie? Redaktoři Sportu jsou rozpolcení
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud