Lidé zapálili svíčky u hrobu Jana Palacha na Olšanech

Vzpomínka na hrdinný čin

Lidé zapálili svíčky u hrobu Jana Palacha na OlšanechNOVÉ 1
Domov
Sdílet:

Desítky převážně mladých lidí se v neděli odpoledne sešly u hrobu Jana Palacha na Olšanských hřbitovech, kde si připomenuly výročí jeho sebeupálení. U hrobu lidé zapálili svíčky a s dalšími v ruce se vydali k Václavskému náměstí v centru Prahy. Akci pořádá spolek Podhradí, který založili organizátoři protestů proti prezidentu Miloši Zemanovi, a platforma Bez komunistů.cz. 

Jeden z organizátorů Martin Přikryl řekl, že pochod pořádají jako vzpomínku na Palacha, který zemřel kvůli ideálům, které jsou v současné době aktuálnější než před několika lety. Na mysli měl pasivitu občanů vůči postoji vlády k mezinárodní situaci. 

Z Olšanských hřbitovů se na pochod v klidu a bez provolávání jakýchkoliv hesel vydalo podle odhadu ČTK zhruba 150 lidí. Na náměstí Jiřího z Poděbrad se k nim připojilo na 50 lidí, kteří nesli ukrajinské vlajky a transparenty odsuzující vměšování Ruska do ukrajinských záležitostí. Na průvod dohlíží policie. 

Jan Palach se upálil 16. ledna 1969. Svým činem chtěl vyburcovat společnost, aby se nesmířila s vývojem po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Tři dny po svém hrdinském činu svým zraněním podlehl. Jeho pohřeb se stal jednou z posledních velkých akcí, při níž lidé dali najevo nesouhlas s realitou, která nastala po konci takzvaného pražského jara. Protikomunistické protesty, které se konaly na konci 80. let vždy v polovině ledna, pak získaly název Palachův týden. 

Čtěte také:Evžen Plocek, komunista, který se stal živou pochodní

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit