Mimořádná hrozba pro alianci: Trump na summitu vyhrožoval odchodem z NATO, spojenci jsou v šoku

Daniel Anýž Daniel Anýž
Aktualizováno 12. 7. 2018 13:28
Alianční spojenci mimořádně jednají o výdajích na armádu. "Není to vůbec dobré," komentoval poslední vývoj summitu český diplomat.
Americký prezident Donald Trump na summitu NATO v Bruselu.
Americký prezident Donald Trump na summitu NATO v Bruselu. | Foto: Reuters

Brusel (od našeho zpravodaje) - Na začátku druhého dne summitu NATO v Bruselu došlo ve čtvrtek dopoledne k dramatické roztržce mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ostatními aliančními spojenci.

Podle diplomatických zdrojů měl Trump dokonce pohrozit odchodem USA z NATO.

Údajně prohlásil, že "pokud nejbohatší ekonomiky" aliance nezačnou už do příštího ledna vydávat na zbrojení dvě procenta HDP, "my si začneme věc dělat po svém".

Trump tím podle diplomatů adresně míří na Německo, Francii, Španělsko a Itálii. Jeho podmínka je ovšem diplomaty hodnocena jako "mimořádná" hrozba pro celé NATO. Emmanuel Macron nicméně řekl, že americký prezident odchodem z aliance nikdy nevyhrožoval.

Generální tajemník Jens Stoltenberg po Trumpově prohlášení přerušil probíhající setkání NATO s Ukrajinou a Gruzií a svolal mimořádné jednání jen pro členy aliance. Ze sálu musel odejít i předtím přizvaný šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker.

"Není to vůbec dobré," komentoval ve čtvrtek dopoledne poslední vývoj summitu český diplomat pracující v centrále NATO v Bruselu.

O vážnosti situace svědčí i to, že český premiér Andrej Babiš, který je v Bruselu, zatím odsunul plánované setkání s novináři. V komuniké, které NATO odsouhlasilo ve středu, se členské země zavazují, že do roku 2024 chtějí vydávat na obranu dvě procenta HDP.

Šokovaní spojenci

Už ve středu ale bylo zároveň jasné, že Trump je s tímto výsledkem nespokojen. Přímo na jednání spojencům řekl, že by měli na obranu dávat čtyři procenta HDP. Později na Twitter napsal, že členské země musejí začít plnit své závazky "OKAMŽITĚ".

Z reakcí diplomatů se ovšem následně zdálo, že tyto výzvy berou jako Trumpovo typické přehánění. Čtvrteční vývoj alianční spojence ale naprosto zaskočil, až šokoval.

Šéf Bílého domu si poté na tiskové konferenci pochvaloval, že summit je "velmi úspěšný". "Byly to skutečně fantastické dva dny. Ano, po určitou krátkou chvíli to bylo trochu tvrdé," podotkl.

Prezidenta Trumpa podle severu Politico prý rozčílilo ranní zpravodajství médií, která vesměs referovala, že přes Trumpovy výpady vůči Německu a jeho tlak na vyšší výdaje se NATO v klidu dohodlo na postupném navyšování obranných rozpočtů.

Na dopoledním jednání aliance s Ukrajinou a Gruzií téma znovu otevřel a pohrozil "vážnými následky", pokud země výrazně nezvýší výdaje už do příštího roku. Později na tiskové konferenci se Trump vyhnul odpovědi na otázku, zda skutečně pohrozil odchodem USA z NATO. Na druhou polovinu dotazu, zda by to mohl udělat bez souhlasu amerického Kongresu, Trump ovšem řekl: "Myslím, že můžu."

Pro evropské spojence a Kanadu se tím do značné míry naplňuje noční můra, která je strašila před začátkem Trumpovy současné cesty do Evropy.

Příští pondělí se Donald Trump v Helsinkách setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Po roztržce v rámci NATO bude možná svět sledovat, jak si americký prezident a Putin v přátelské atmosféře rozumějí.

Evropané se navíc obávají možných konkrétních dohod, jako by mohlo být omezení evropských cvičení NATO či zmírnění protiruských sankcí.

Trump nicméně na setkání s novináři prohlásil, že ruský prezident je pro USA "konkurentem". Podle svých slov si nepřeje, aby byl Putin pro Evropu bezpečnostní hrozbou. Právě od toho prý existuje Severoatlantická aliance.

Video: Podívejte se na záběry ze summitu NATO v Bruselu

Na summit Severoatlantické aliance v Bruselu se sjely hlavy světových velmocí | Video: Reuters, Asociated Press
 

Právě se děje

Další zprávy