Hlavní obsah

Příběh českých tenistek dojal Ameriku: Krejčíková bojuje za Novotnou, píše slavný NY Times

Těžko by Barbora Krejčíková někdy dosáhla takových úspěchů, kdyby na její tenisový vývoj nedohlížela jedna z největších legend českého i světového tenisu Jana Novotná. Wimbledonská šampiónka však 19. listopadu loňského roku podlehla zákeřné rakovině. O několik měsíců později její bývalá svěřenkyně získala svůj první grandslamový titul, když na French Open ovládla spolu s Kateřinou Siniakovou čtyřhru. "Jana by na mě byla pyšná," říkala brněnská rodačka. Dojemný příběh českého páru zaujal i slavný americký list NY Times.

Foto: Sport.cz

Barbora Krejčíková vděčí za své úspěchy i své bývalé trenérce Janě Novotné

Článek

Ve svých dvaadvaceti letech si Barbora Krejčíková připsala svůj první titul z turnajů velké čtyřky. I když zatím "jen" ve čtyřhře, i tak se jedná o obrovský úspěch mladé tenistky, která se dostala v deblovém žebříčku už na desáté místo světa. A pár Krejčíková - Siniaková řádí i ve Wimbledonu, kde si dnes zahrají o účast ve finále.

Neskutečný příběh Barbory Krejčíkové a wimbledonské šampiónky z roku 1998 Jany Novotné zaujal i ve Spojených státech. "Vzpomínka na plačící Janu Novotnou na rameni vévodkyně z Kentu po prohraném finále se Steffi Grafovou v roce 1993 a její triumf o pět let později, zůstane navždy jedním z nejdojemnějších příběhů historie Wimbledonu," píše New York Times.

Americká média Janu Novotnou připomínají i v dalších souvislostech. "Když v roce 1998 vyhrála Wimbledon, poprvé si zde zahrála i Serena Williamsová, která vždy českou šampiónku považovala za jednu z nejoblíbenějších hráček, kterou kdy potkala. ´Když jsem uslyšela o Janině smrti, byla jsem zničená. Ani jsem nevěděla, že je tak vážně nemocná. Bude mi moc chybět. Pro tenis toho udělala strašně moc. Je mi ctí, že jsem měla možnost ji potkat,´" píše autorka článku.

Foto: Sport.cz

Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková po triumfu na French Open

Profimedia.cz

Příběh českého páru rozvíjí NY Times právě v souvislosti a Barborou Krejčíkovou. "Odkaz Jany Novotné však nekončí jen ve vzpomínkách na její úspěchy. V jejích stopách pokračuje další česká hráčka, která pochází také z Brna, tedy z rodného města Jany Novotné. A za českou legendu bojuje výborně i na letošním Wimbledonu."

Deník se věnuje i prvnímu setkání Jany Novotné a Barbory Krejčíkové, kdy tehdy osmnáctiletá tenistka přišla za českou legendou s žádostí, zda by jí nepomohla s tenisovou kariérou. "Bylo mi osmnáct a poprosila jsem Janu, jestli by mi nepomohla a nemohla se podívat na můj tenis. Jana okamžitě souhlasila, byla jsem moc překvapená. Ani jsem nečekala, že mě povede jako trenérka, jen jsem chtěla pár rad, ale ona mi říkala, že jí tenis chybí a bude se mnou cestovat po turnajích," vzpomínala pro NY Times dvaadvacetiletá hráčka.

Vytoužené přání trenérce už splnila

Vzájemná spolupráce skončila po dvou letech kvůli postupující nemoci Novotné, která již neměla síly doprovázet svoji svěřenkyni po turnajích.

Když Krejčíková spolu se Siniakovou vyhrála letos v červnu v Paříži svůj první grandslamový titul, její první děkovná slova směřovala právě k Novotné.

„Byla to motivace i kvůli Janě. Vždycky si přála, aby se mi něco takového povedlo, hrozně moc mi fandila. Myslím, že by na mě byla pyšná," říkala brněnská rodačka se slzami v očích.

Mladá tenistka tak splnila své trenérce vytoužené přání. "Když jsem Janu viděla naposledy, řekla mi, abych vyhrála grandslam. Povedlo se mi to," dodala dojatá tenistka.

Reklama

Související témata: