Hardware | Samsung | Čipy | Paměti

Paměťová úložiště budou větší, levnější a úspornější. Samsung zahájil výrobu páté generace čipů V-NAND

Samsung je poslední roky světový lídr ve výrobě pamětí V-NAND a díky nejmodernějším výrobním postupům si drží celkem spolehlivě náskok nad konkurencí. Nyní korejský výrobce udělal opět velký skok, když oznámil zahájení hromadné výroby již páté generace pamětí technologie 3D NAND.

Pátá generace přináší celkem velký skok v NAND a SSD technologiích, vůči minulé generaci se 64 vrstvami nabídne o dalších 32 vrstev více. V první vlně bude Samsung vyrábět 256Gbit čipy se 3 bity na jednu buňku (TLC), později nabídne i 1024Gbit se 4 bity na buňku (QLC). Paměti také nepotřebují tak vysoké napětí, které se snížilo z 1,8 V na 1,2 V. To bude mít pozitivní vliv, jak na spotřebu, tak na nároky na chlazení.

K dalšímu zlepšení došlo na úrovni tloušťky jednotlivých vrstev, které jsou nyní o 20 % tenčí, a produktivita výroby narostla o 30 %. V jakých konkrétních produktech se tyto čipy dostanou mezi zákazníky nejdříve, to prozatím Samsung neprozradil. Využívá je pro svá zařízení, ale dodává je i ostatním světovým výrobcům elektroniky.

Pokud se podíváme jak je na tom konkurence, Intel a Micron chtějí zahájit výrobu čipů s více jak 90 vrstvami v následujících měsících. Toshiba a Western Digital ještě začátek hromadné výroby ani neoznámily. Dá se tedy očekávat, že většina zbylé konkurence začne podobnou technologii výroby používat až na konci tohoto roku, nebo na počátku roku následujícího.

Diskuze (5) Další článek: WhatsApp označí, když vám přijde přeposlaná zpráva. Novinka má pomoci proti šíření fake news

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,