Tady dýchání dusí. Sibiřský Norilsk halí mračna smogu, vzduch je znečištěný jako po výbuchu sopky

Radim Klekner Radim Klekner
14. 7. 2018 15:40
V ruském Norilsku je koncentrace škodlivého kysličníku siřičitého až tisíckrát vyšší než kdekoliv jinde na světě.
Ruský Norilsk vypustí za rok do ovzduší dva miliony tun kysličníku siřičitého.
Ruský Norilsk vypustí za rok do ovzduší dva miliony tun kysličníku siřičitého. | Foto: Shutterstock.com

Norilsk - Sibiřský Norilsk trhá ve všech ohledech rekordy. Když je v některé dny "špatný vzduch", úřady doporučují raději nevycházet ven a nevětrat.

Koncentrace kysličníku siřičitého (SO2) ale i v lepších chvílích mnohanásobně překračuje povolené limity. Přesněji: Jsou stokrát až tisíckrát vyšší než kdekoliv jinde na světě s výjimkou několika měst v Indii a Číně. Srovnatelné jsou snad jen oblasti zasažené výbuchem sopky.

Norilsk produkuje jedno procento celosvětových emisí SO2, tedy přibližně dva miliony tun kysličníku ročně. Rozsah znečištění nyní potvrdilo snímkování satelitní družice Sentinel-5P, vypuštěné Evropskou vesmírnou agenturou (ESA) v říjnu loňského roku.

"Co je zajímavé na údajích z Norilsku, je to, že nám ukazují různé způsoby cirkulace emisí," citovala britská stanice BBC Nicolase Theyse z Královského belgického institutu pro aeronomii. "Můžete sledovat, jak emise kopírují topografii terénu, jak se pohybují podél hor. Je tak možné lépe určit environmentální dopady na celou oblast," přiblížila.

Kysličník uhličitý způsobuje onemocnění dýchací soustavy, z oblohy padá jako "kyselý déšť". Poškozuje životní prostředí a zhoršuje kvalitu vody v řekách a jezerech.

Pracovní tábor Norillag

Norilsk leží za severním polárním kruhem a kolem něj se táhne věčně zmrzlá tundra. Ta již ale zdaleka není člověkem nedotčená.

Dnes čtvrtmilionové město bylo založeno v roce 1935 na místě Norillagu, nápravně-pracovního tábora. V jeho okolí byla již počátkem dvacátých let nalezena bohatá ložiska niklu, kobaltu i dalších kovů, později také uhlí.

Satelitní snímky jasně ukazují, že místní podniky tamní přírodu mohutně devastují. Společnost Norilsk Nickel, největší producent niklu a paladia na světě, tak musí do roku 2023 snížit emise ve srovnání s rokem 2015 o 75 procent. Jinak firmě hrozí mnohamilionové pokuty.

Ovzduší nad Norilskem ale poškozují stejně tak elektrárny, spalující uhlí a další fosilní paliva. "Jsme schopni odlišit úroveň znečištění u jednotlivých podniků," zdůraznil Nicolas Theys.

Znečištěná Indie a Čína

Satelitní družice Sentinel 5-P měří úroveň emisí na mnoha místech světa. Přístroj už potvrdil, že dalšími obřími znečišťovateli ovzduší jsou tepelné elektrárny u Vindhyachalu a Korby v severovýchodní Indii nebo na východě Číny.

Vláda v Pekingu však nechala v uplynulých letech instalovat na svých uhelných elektrárnách účinné filtry a tak se jí podařilo od roku 2012 snížit emise SO2 o 38 procent.

Největšími producenty kysličníku siřičitého v přírodě jsou vulkány. Sentinel 5-P tak snadno doložil, že hlavními "přírodními" znečišťovateli jsou v současnosti italská Etna, sopka Nyiragongo v Konžské demokratické republice či vulkán Kilauea na Havaji.

Při intenzivních erupcích letos Kilauea chrlila do ovzduší okolo dvou tisíc tun SO2 denně.

Satelitní měření nad devíti desítkami sopek, které se v uplynulých letech probouzely k životu, ukázalo, že při vulkanické činnosti je do atmosféry vypouštěno okolo 60 kilotun kysličníku siřičitého denně.

To je za rok přibližně 60 milionů tun emisí. Norilsk tak svede sám vypustit za rok desetinu tohoto množství.

Video: Naftová auta nedosáhla svého potenciálu a jejich emise jsou nadměrně vysoké, upozorňuje Michal Vojtíšek z ČVUT

Naftová auta nedosáhla svého potenciálu a jejich emise jsou nadměrně vysoké, upozorňuje Michal Vojtíšek z Centra vozidel udržitelné mobility ČVUT. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy