41
Fotogalerie

Ford Eagle Squadron Mustang GT vzdává hold stému výročí RAF

Nový unikát modrého oválu má přeplňovaný vidlicový osmiválec o výkonu až 710 koní, šestistupňový manuál a ve společnosti stíhačky Spitfire se klaní britskému Královskému letectvu.

Ford má docela dlouhou tradici ve stavbě originálů vycházejících se soudobých modelů Mustang, které následně prodává v aukcích a získaný výtěžek věnuje na dobročinné účely. Stejně skončí také nejnovější počin americké automobilky, jenž je protentokrát poctou pro britské královské letectvo RAF, letos oslavující století od svého vzniku a jeho letku s názvem Eagle Squadron zformovanou v záři 1940 s pomocí amerických pilotů.

Jedinečný vůz si v těchto dnech odbývá svůj debut na Festivalu rychlosti v Goodwoodu, přičemž Ford při této příležitosti doprovází také profesionální drifter a závodník Vaughn Gittin Jr. Oficiální tisková zpráva říká, že Vaughn pomáhal s vývojem nové pozemní stíhačky, tak se na ni pojďme podívat zblízka.

Je postavena na základech Mustangu GT s pětilitrovým osmiválcem, v tomto případě se však ke slovu dostal také tovární paket Ford Performance vyvinutý ve spolupráci se známým úpravcem Roush. Součástí kitu je kromě jiného i mechanický poháněný kompresor, který je schopen dostat z motoru maximální výkon až 710 koní, zatímco nejvyšší točivý moment poskočil na 826 newtonmetrů.

Auto je vybaveno upravenou šestistupňovou manuální převodovkou přenášející výkon na zesílenou zadní nápravu od divize Ford Performance a součástí balíčku úprav jsou také adaptivní tlumiče s magneto-reologickou kapalinou MagneRide, stavitelné příčné zkrutné stabilizátory a další úpravy od RTR Tactical Performance.

Vůz je postaven na dvacetipalcových kovaných kolech RTR Aero 7 nazutých do pneumatik Nitto NT555 a jeho dynamika bude i díky jejich přilnavosti nesporně brát dech. Potíž je akorát v tom, že se Ford žádnými konkrétními parametry nepochlubil.

Co naopak víme, je to, že karoserie byla rozšířena pomocí karbonových komponentrů dodaných opět společností RTR Vehicles. Pokud jde o interiér, ani ten nezůstal původní. Uvnitř najdete kůží čalouněná sedadla Recaro a kromě dalších věcí také hlavici řadicí páky vyrobené z komponentů nejnovější proudové stíhačky F-35 Lightning.

Máte neodbytný pocit, že právě tento vůz nutně potřebujete? Pak by vás mělo zajímat pouze jedno. Aukce Fordu Eagle Squadron Mustang GT proběhne 26. července ve Wisconsinu, pod záštitou Experimental Aircraft Association.

 

Ford

Henry Ford založil michiganskou automobilku v roce 1903 a proslul zavedením postupů sériové výroby s využitím montážních linek. Tak vznikl první cenově dostupný vůz: Ford model T.

Ford Fiesta •  Ford Focus • Ford Mondeo • Ford S-Max • Ford Galaxy • Ford C-Max • Ford EcoSport • Ford Mustang • Ford Puma • Ford Kuga • Ford Explorer • Ford Tourneo Courier

Doporučujeme

Články odjinud