MS ve fotbale • Finále • 17:00

Francie - Chorvatsko

Francie
4:2
2:1
Chorvatsko
18. Mandžukič (vl.)
38. Griezmann (pen.)
59. Pogba
65. Mbappé
28. Perišič
69. Mandžukič

Dobrý den, vítejte u online přenosu z finálového utkání mistrovství světa 2018. O světový titul se v něm utkají fotbalisté Francie a Chorvatska v neděli od 17:00.

Francie během šampionátu nepředváděla úplně vždy optimální výkony, ale ty jí nakonec stačily až do finále. Základní skupinu uzavřela na prvním místě, když 2:1 zdolala Austrálii a 1:0 také Peru. Následně po bezbrankové remíze s Dánskem prošla do osmifinále, kde zvládla lépe přestřelku s Argentinou a šla dál po výhře 4:3. Posléze zvítězila i proti Uruguayi, a sice 2:0. V semifinále jí nezastavila ani silná Belgie, která se musela sklonit před svým soupeřem po porážce 0:1.

Kylian Mbappé v semifinále MS 2018 Francie - Belgie
Kylian Mbappé v semifinále MS 2018 Francie - Belgie | Foto: Reuters

Chorvatsko může dnes dopsat svou pohádku, která začala již v základní skupině. Výjimečná generace fotbalistů porazila 2:0 Nigérii, posléze potupila debaklem 3:0 Argentinu a na závěr skupiny zvítězila 2:1 nad Islandem. Poté již přišly o poznání větší dramata. Osmifinále s Dánskem musely rozhodnout až pokutové kopy, které Chorvaté zvládli lépe. Penalty následně přišly na řadu i ve čtvrtfinále s domácím Ruskem, které svou účastí v této fází turnaje rozhodně své fanoušky nezklamalo. Naposledy sehráli další nerozhodný duel v semifinále s Anglií. Ta se musela nakonec před svým soupeřem sklonit, jelikož Chorvatsko dokázala vstřelit gól v prodloužení a po skvělém výkonu postoupit do finále.

Mario Mandžukič slaví gól v semifinále MS 2018 Chorvatsko - Anglie
Mario Mandžukič slaví gól v semifinále MS 2018 Chorvatsko - Anglie | Foto: Reuters

Poslední tři vzájemná utkání

29.3.2011 Francie - Chorvatsko 0:0

17.6.2004 Chorvatsko - Francie 2:2

28.5.2000 Chorvatsko - Francie 0:2

Úvodní sestavy: 

Francie: Lloris (C) - Pavard, Varane, Umtiti, Lucas Hernández - P. Pogba, Kanté - Mbappé, Griezmann, Matuidi - Giroud. 
Náhradníci: Aréola, Mandanda - Kimpembe, Mendy, Rami, Sidibé, N'Zonzi, Tolisso, O. Dembèlé, Fékir, Lemar, Thauvin. 

Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko, Lovren, D. Vida, Strinič - Rakitič, Brozovič - Rebič, Modrič (C), Perišič - Mandžukič. 
Náhradníci: L. Kalinić, Livaković - Ćaleta-Car, Ćorluka, Jedvaj, Pivarić, Badelj, Bradarić, Kovačić, Kramarić, Pjaca. 

Rozhodčí: Néstor Pitana - Hernán Maidana, Juan Pablo Belatti 

Prohlédněte si všechny výsledky světového šampionátu v Rusku.

Na hrací ploše právě skončil závěrečný ceremoniál, ve kterém se představil mimo jiné i herec a zpěvák Will Smith. Za necelých dvacet minut tedy započne poslední duel mistrovství.

Philipp Lahm právě přináší na trávník trofej pro mistry světa, zatímco v tunelu již čekají všichni aktéři duelu.

Ti následně také přicházejí na oči fanoušků po celém světě a za malou chvíli budeme svědky hymny obou týmů.

Hymny jsou u konce. Do úvodního hvizdu tolik očekávaného zápasu zbývají již pouze sekundy.

1.

Utkání právě začalo.

1.

Chorvatsko, které dnes nastupuje v červeno-bílé kostkované kombinaci, si vyměňuje míč na vlastní polovině, ale je velmi dobře napadáno Francií v dresech tmavě modrých.

2.

Luka Modrić sice v plném běhu proběhl Umtitiho, ale ještě jej stačil nohou poslat k zemi a kopat se tak bude proti bráně Subašiće.

3.

Hérnandez si nyní ukousl velké sousto. Rebić s Modrićem jej nakonec o míč obrali, ale francouzské beka nakonec vysvobodil hlavní rozhodčí, který píská přísný faul Chorvatska.

4.

Chorvati se poté po levé straně neprobili do vápna, ale měli k dispozici aut. Ten si vzápětí zopakují po nepovedeném odkopu Mbappého.

4.

Rebić se výborně uvolnil na pravé straně a poté centroval na Mandžukiće nabíhajícího před bránu. Na přední tyči ovšem skvěle zakročil Umtiti, jenž dopravil míč do bezpečí.

5.

Chorvatsko nyní sice vysoko napadalo svého soupeře, ale ten nakonec situaci se štěstí zvládl a následuje jen odkop v podání Huga Llorise.

6.

Francouzi se zatím nikam neženou vpřed, stejně jako to bylo v některých předchozích zápasech. Nyní však míč ztratili a budou se muset bránit.

7.

Další výpad Chorvatů byl tažený po levé straně, ale domácí se nakonec ubránili. Hosté však přesto zůstanou u míče i nadále.

8.

Po průniku Striniće rozehrával rohový kop Luka Modrić. Svůj centr však posadil jen na hlavu Oliviera Girouda bránícího na malém vápně, který balón odhlavičkoval do zámezí.

9.

Poté je pískán nedovolený zákrok Rebićovi, jenž zastavil rychlý kontr Francouzů, kteří jsou tak odsouzeni k postupné kombinaci.

10.

Umtiti výborně v souboji s Mandžukićem odstavil tělem chorvatského útočníka, ale francouzský stoper následně míč ztratil, z čehož po chvíli resulotoval centr Perišiće, kterému ovšem také chyběla přesnost.

11.

Vynikající přihrávka vzduchem od Rakitiće. Ten opravdu geniálně našel za obranou nohu Perišiće, kterého ovšem zradilo zpracování a míč tak doputoval až za brankovou čáru.

12.

V uplynulých dvanácti minutách byli zatím aktivnějším mužstvem Chorvaté. To se nyní snažili Francouzi zvrátit, ale se svým atakem po levé straně neuspěli.

13.

Perišić posléze obral o míč Mbappého, ale nakonec se odrazil právě od něj do autu. Francie rychle vhodila balón do hřiště, ale následný pas na hrot na Griezmanna byl příliš dlouhý.

14.

Hérnandez situaci na své straně jen kontroloval a nechal míč doputovat za brankovou čáru. Hugo Lloris si tak znovu vyzkouší odkop.

15.

Velice slibný brejk se rýsoval pro Chorvatsko. Perišić měl nalevo opravdu moře prostoru, ale poté pokazil finální přízemní centr před bránu na Mandžukiće hosté tedy svůj útok vůbec nezakončili.

16.

Na trávníku se nyní Perišić nešťastně srazil se soupeřem, ale po chvíli strávené v leže na trávníku bude pokračovat ve hře.

17.

Giroud nyní ztratil míč, ale poté ihned agresivní presinkem jej získal na Rakitićovi a Francouzi tak mohli útočit. Jenže přihrávka z pravé strany vápna pod sebe nebyla přesná.

18.

Griezmannovi nyní skočil na špek hlavní rozhodčí a po faulu na jeho osobu zahrávají Francouzi nadějnou standardku z pravé strany.

18.

Francie nabídnutou šancí nepohrdla a ujímá se vedení. Griezmann posílal centr zprava na zadní tyč, kde jej lehce lízl před Pogbou MARIO MANDŽUKIČ a ke smůle svého celku jeho teč skončil přesně za tyčí Subašićovy brány. Chorvaté ještě spílali sudímu za předchozí špatně odpískaný faul, ale s brankou soupeře již nic neudělají.

20.

Nyní mají příležitost Chorvati ke srovnání. Také budou totiž zahrávat přímý volný kop z pravé strany.

21.

Na přední tyči se následně dostali k hlavičce, avšak ta přišla z lehkého záklonu a míč tak skončil vysoko nad břevnem Llorisovy brány.

22.

Olivier Giroud se nyní zlobil na sudího, ale hra je i přesto přerušená a je pískána nejspíše ruka francouzského útočníka.

23.

A další standardní situace pro Chorvatsko. Tentokrát se mu skýtá možnost rozehrát z levé strany.

24.

Modrićův centr poté směřoval přímo na Llorise, který míč výborně vyboxoval. V pokutovém území se předtím odehrály ještě velmi ostré souboje, po kterých ovšem pokračujeme bez přerušení.

26.

Chorvatsko dále pokračuje v aktivní hře, ale nyní míč ztratili v okolí půlící čáry a na tahu jsou opět domácí.

27.

První žlutá karta zápasu je na světě. N´Golo Kanté totiž škobrtl o nohy prchajícího Perišiće, který táhl rychlý brejk Chorvatska.

28.

Tak a začínáme zase od začátku, jelikož Chorvatsko právě srovnává stav utkání a nutno říci, že zaslouženě. Modričův přetažený centr z pravé strany vápna vrátil hlavou do ohně Rebič. Vida následně přiklepl míč na hranici vápna IVANU PERIŠIČOVI, jenž si jej potáhl dovnitř šestnáctky a nekompromisní ranou levačkou překonal Llorise.

30.

Francie se posléze ihned snažila o rychlou odpověď, ale Mbappé úspěšný nebyl.

31.

Poté už hrají opět Chorvati. Modrić následně pokazil přihrávku na Vrsaljka, ale po Hérnandezově zásahu se míč dostal až k Subašićovi.

33.

Dlouhý nákop Llorise na útočnou polovinu nakonec odvracel Domagoj Vida na rohový kop a veškeré dění se stěhuje opět před bránu Chorvatska.

34.

Francie jej rozehrála na přední, kde po hlavičce domácích zahrál Perišić rukou a Francouzi se mocně dožadují penalty. Sudí ještě celou situaci jde překontrolovat na video a jsme dost možná blízko penalty.

35.

Zatím rozhodčí stojí u obrazovky a pozorně zkoumá opakované záznamy. Jedná se totiž o velmi důležité rozhodnutí.

36.

Je to jasné. Sudí dle očekávání ukazuje na penaltový puntík a je z toho pokutový kop pro Francii.

37.

Chorvatsko se ještě snaží zvrátit rozhodnutí sudího, ale dobře ví, že marně.

38.

Francie je opět o krok napřed. ANTOINE GRIEZMANN zamířil ze svého pohledu k levé tyči, zatímčo Subašić zvolil opačnou stranu a může tak naplno propuknout francouzská radost.

40.

Chorvatsko se posléze snažilo o bleskové srovnání. Po centru zleva ovšem netrefilo míč ideálně ten nakonec skončil až v náručí Subašiće.

41.

Lucas Hernández následně musel zastavit svého soupeře na levé straně a po nevybíravém skluzu vidí žlutou kartu.

42.

Chorvatsko posléze z nabídnuté standardky nic nevytěžilo a balón se tak po zásahu Francouzů ocitl až u Subašiće.

43.

Další centr Chorvatska doletěl na hlavu Perišiće, který trefil Pavarda před sebou. Poté ještě pálil Lovren, jenž napálil do zad Pogbu. Je z toho jen roh pro Chorvatsko.

44.

Ten si vzápětí zopakovali, ale po zakončení na přední tyči úspěch neslavili. Navíc na malém vápně zůstává ležet Umtiti, kterému přilehl nohu jeden z Chorvatů.

45.

Umtiti poté opouští hrací plochu a následuje další rohový kop Chorvatska. Mezitím hlavní rozhodčí nastavuje 3 minuty.

45+1

Po něm se k hlavičce z nebezpečné pozice dostal Vida, avšak zakončení se mu vůbec nepovedlo a míč nakonec skončil vedle pravé tyče Llorisovy brány.

45+2

Příliš prudká přihrávka letěla do útoku na Mbappéhoale na míč nedosáhl a ten tak skončil za brankovou čarou.

45+3

Velmi dobrý centr na malém vápně Chorvaté nezasáhli a Strinić posléze ztratil míč proti Mbappému a poté jej stáhl k zemi. Hlavní rozhodčí nyní levému obránci odpustil žlutou kartu.

45+4

Skončil první poločas.

První poločas je minulostí a rozhodně v něm bylo na co koukat. V 18. minutě hned po sporném faulu na Griezmanna rozehrávala Francie přímý kop, ze kterého sám faulovaný hledal ve vápně Pogbu, před nímž si hlavou míč do vlastní brány poslal Mario Mandžukič. Chorvatsko ovšem za pár minut srovnalo, když přesnou ranou trefil míč k tyči Ivan Perišič. Jenže nerozhodný stav opět nevydržel dlouho. Po rohovém kopu domácích zahrál střelec zatím jediného gólu Chorvatů rukou a po kontrole videa se kopala penalta. Tu s přehledem proměnil Antoine Griezmann, jenž rozhodl o poločasovém vedení svého týmu.

46.

Začal druhý poločas.

47.

Olivier Giroud si pěkně zpracoval přihrávku za beky. Poté pohotově vypálil, ale ke své smůle trefil pouze prostředek brány a tedy i Subašiče.

48.

Ivan Rakitič nezištnou přihrávkou vyslal do vápna Anteho Rebiče, který skvěle vypálil pod  břevno, ale Hugo Llori jeho střelu vytěsnil na roh.

48.

Po rohovém kopu se k vážnějšímu zakončení Chorvatsko nedostalo a Hugo Lloris tak může odkopávat.

49.

Hugo Lloris poté po zásahu Varaneho musel rychle ven z brány, aby míč zahrál hrudí za šestnáctkou. Po malé chvíli Mandžukič výborně obral o míč na straně francouzského obránce, ale svůj průnik do vápna již nezakončil

50.

Chorvatsko ovšem pokračuje v dobývaní francouzské obrany. Další rohový kop však úspěchem neskončil.

52.

Kylian Mbappé se poté prohnal jako vítr kolem Vidy, který jej ještě stačil v zakončení z pravé strany vápna rozhodit, ale ve střele mu nezamezil. Tu nakonec musel likvidovat až skvělým zákrokem brankář Subašič.

53.

Na hrací plochu poté vnikli tři fanoušci, kteří se proháněli po trávníku. Po chvíli je ovšem zpacifikovala pořadatelská služba a bude se pokračovat ve hře.

54.

Mario Mandžukić šel neohroženě do souboje s Llorisem, který několik okamžiků zůstal ležet na zemi. Poté se ovšem zvedl a bude schopen se zapojit zpět do hry.

55.

Francie následně připravila první střídání. N'Golo Kanté odešel na střídačku a na jeho místo přichází Steven N'Zonzi

56.

Po ztrátě Chorvatů upaloval vpřed Griezmann. Prvního hráče soupeře si ještě obhodil, ale cestu mu nakonec zamezil skluzující Vida.

57.

Olivier Giroud nedovolil Rakitičovi postupovat vpřed. Chorvatsko posléze rozehrálo standardku, ale centr skončil jen v rukavicích Llorise.

58.

Ivan Perišič se velmi dobře prosadil v souboji jeden na jednoho, avšak poté příliš přetáhl centr a na zadní tyči na něj Mandžukič nemohl v žádném případě dosáhnout.

59.

Francie se nyní výrazně přiblížily zlaté medaile. Mbappého průnik po pravé straně založil úspěch domácích. Po jeho přihrávce Griezmann sklepl míč na vápno PAULU POGBOVI, jehož první ránu ještě obrana Chorvatů srazila, ale za jeho následnou technickou ranou se Subašič jen ohlédl.

61.

Nechybělo mnoho a mohlo být nejspíš definitivně rozhodnuto. Giroud nakonec málem dostal přihrávku až na zadní tyč k osamocenému Griezmannovi, před kterým na poslední chvíli zakročil jeden z Chorvatů. Bude z toho jen roh pro Francii.

62.

S ním si však chorvatská defenzíva dokázala poradit a Chorvatsku tak zbývá zhruba půlhodina, aby s výsledkem ještě něco udělali.

63.

Ti se teď snaží o rychlou kontaktní branku. Francouzi však zatím jejich kombinaci drží v dostatečné vzdálenosti od své brány.

64.

Chorvatsko však nic kloudného směrem vpřed nevymyslelo. Hrát tak mohou pro změnu Francouzi.

65.

Troufám si říct, že je rozhodnuto již v 65. minutě. KYLIAN MBAPPÉ dostal až příliš prostoru za šestnáctkou, načež napřáhl k velmi svižné ráně, kterou Subašič před bránícího Vidu neviděl a míč zapadl přesně k tyči.

67.

Chorvatsko si takový průběžný výsledek za předvedenou hru nezasloužilo, ale Francie dokázala proměnit téměř každou svou šanci a tedy z tohoto pohledu je jejich vedení zasloužené.

69.

Situace se však ještě zamotává a moje předchozí tvrzení není úplně šťastné. Hugo Lloris obdržel malou domů, načež se zcela nepochopitelně snažil udělat velice naivní kličku MARIU MANDŽUKIČOVI, který jeho záměr přečetl a před míč strčil nohu, od které se balón odrazil do sítě.

70.

Pokud tady tato chyba nastartuje případný obrat Chorvatů, tak si jí Lloris bude hodně dlouho vyčítat. Uvidíme, moudřejší budeme za několik málo minut.

71.

Ante Rebič je následně stažen ze hry a místo něj přichází Andrej Kramarič.

72.

Mandžukič se poté srazil se svým soupeřem a musí být ošetřen. Po chvíli již v doprovodu lékařů opouští hrací plochu.

73.

Střídá také Francie. Blaise Matuidi přepouští místo Corentinu Tolissovi.

74.

Hugo Lloris raději nyní míč sebral do rukavic a do další větších akcí se raději nepouštěl.

75.

Strinič posléze servíroval zajímavý centr z levé strany, ale ten byl zastaven na bližší tyči.

76.

Nyní Lloris sitauci jen kontroloval po ráně z úctyhodné vzdálenosti. Následovat bude odkop od jeho brány.

78.

Chorvati zatápí pod kotlem. Centr zleva francouzská obrana ještě odvrátila. Poté se k ráně probil Rakitič, jehož projektil byl ještě lehce teočván a měl se tak kopat roh. Sudí však teč nepostřehl, a proto z toho bude jen odkop.

79.

Mbappé si dost možná pomohl při zpracování rukou, ale svůj průnik proti přesile se mu nakonec nepovedl a po podklouznutí mohou hrát opět Chorvati.

80.

Chorvatsko posléze nadále pokračuje v obléhání pokutového území, ale nyní se k centru z pravé strany neodhodlal Vrsaljko, jenž rozehrál zpět do středu na Modriče.

81.

Olivirr Giroud má pro dnešek odpracovánío. Do hry se na zbylé okamžiky zapojí Nabil Fekir.

82.

Střídání využilo také Chorvatsko. Marko Pjaca nahrazuje Ivana Striniče.

82.

Pjaca se hned mohl zapojit do útočení, ale nezpracoval ideálně centr za obranu a míč mu utekl za brankovou čáru.

83.

Rakitič chtěl nyní rychle rozehrát na Perišiče, ale sudí hru zastavuje a ukazuje, že se bude kopat na píšťalku, což středopolař Barcelony ocenil potleskem, který mohl být určitě oceněn žlutým kartónkem.

84.

Pogba s Mandžukičem svedli další souboj ve vápně, po kterém se útočník Chorvatska ocitl na trávníku. Hra však bude pokračovat bez přerušení.

85.

Ani teď centr Chorvatska nenašel požadovaného adresáta. Varane míč skvěle odhlavičkoval, ale Chorvati pokračují v útočení.

86.

Šikovná kombinace Chorvatska na pravé straně nebyla přesná. Hugo Lloris s následným odkopem pochopitelně nikam nespěchá.

87.

Čas se nám mezitím velmi rychle posunul směrem vpřed. Francie nyní drží bal´pn na útočné polovině, načež Fekir vyzkoušel pozornost Subašiče ranou z úctyhodné vzdálenosti. Ta však skončila pouze v rukavicích chorvatského brankáře.

88.

Další centr Chorvatska skončil u Llorise, který svůj odkop nasměroval až na druhou stranu ke svému protějšku.

89.

Kramarič se možná se svou ranou trochu unáhlil a míč poslal vysoko nad bránu soupeře.

90.

Chyba při rozehrávce stála Chorvaty míč a Pogba byl poté navíc faulován ve středovém kruhu. Francie je opravdu blízko zlatým medailím.

90+1

Hlavní rozhodčí nastavuje pět minut nad rámec řádné hrací doby.

90+1

Francie hraje závěr duelu velmi takticky a snaží se co nejvíce držet míč co nejdále od své brány.

90+2

Mbappé nyní spěchal s Pogbou do rychlého brejku. Druhý jmenovaný ovšem velmi záhy lacině ztratil míč a hra se přelévá opět na druhou stranu.

90+2

Jenže tam se balón dlouho neohřál a vpřed spěchal Griezmann. Ten byl následně faulován skluzem Vrsaljka, jenž v závěru zápasu ještě vyfasoval žlutou kartu.

90+3

Pogba měl nyní na kopačce druhý gól poté, co ideálně netrefil míč z malého vápna. Ten nakonec skončil až u Subašiče.

90+4

Sudí přeci jen pískl faul Francouzům. Chorvatsko však rychle rozehrálo, což nepřineslo úspěch. Umtiti posléze ustřežil míč v cestě do zámezí.

90+5

Probíhá poslední minuta zápasu a je rozhodnuto. Chorvatsko se ještě snažilo o snížení, ale centr zleva stáhl Lloris do rukavic a je tady konec.

90+6

Utkání právě skončilo.

Tento duel a také světový šampionát je u konce. Velkou finálovou přestřelku nakonec ovládli Francouzi, kteří se dostali do vedení v 18. minutě. Centr ze standardku prodloužil nešťastně do vlastní brány Mario Mandžukič. Chorvatsko ovšem poměrně záhy srovnalo, když přesnou ranou překonal Llorise Ivan Perišič. Jenže ani nerozhodný stav nevydržel dlouho. Po ruce Perišiče se kopala penalta, kterou s přehledem proměnil Antoine Griezmann.

Do druhé půle poté vstoupili lépe znovu Francouzi, kteří dvěma zásahy v rozmezí šesti minut rozhodli de facto o svém titulu. Postupně se trefili pěknými ranami Paul Pogba a po něm i Kylian Mbappé. Chorvatsko ještě částečně vrátil do hry obrovskou minelou brankář Lloris, jemuž se nepovedla klička a velmi laciný gól slavil Mario Mandžukič. Chorvati se následně již na další korekci nezmohli a po výhře 4:2 vezou domů zlato fotbalisté Francie.

Statistiky utkání:

Držení míče: 39% - 61%

Střely na bránu: 6 - 3

Střely mimo: 1 - 8

Rohy: 2 - 6

Fauly: 14 - 13

Ofsajdy: 1 - 1

Na hrací ploše již zbývá předat medaile oběma finálovým týmům.

Trenér Deschamps se dnes stal teprve třetím mužem, který vyhrál mistrovství světa jako hráč i jako trenér.

Pro tuto chvíli je to z mé strany všechno. Přeji hezký večer a u dalších online přenosů na shledanou.

Právě se děje

Další zprávy