Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Finálové drama lépe zvládli Francouzi. Po výhře nad Chorvaty jsou světovými šampiony

Zlatou trofej pro nové mistry světa si z Ruska domů odvezou fotbalisté Francie. Výběr kouče Didiera Deschampse ve finále s velkým F, které nabídlo plno dramatických momentů, udolal nebojácně hrající Chorvatsko 4:2 a světový šampionát ovládl podruhé v historii. 

Očekával se taktický boj, který by mohl rozhodnout jeden, možná dva góly, podobně jako na předchozích čtyřech mistrovstvích. Místo toho v Moskvě proběhlo nejofenzivnější finále od roku 1966, o kterém se bude mluvit ještě dlouho.

První vlastní gól v historii finálových zápasů, penalta nařízená po poradě videorozhodčího, obrovská chyba brankáře a celkově šest branek. Tak probíhal souboj o trofej na moskevském stadionu Lužniki.

Co se hry týče, patřil zápas po většinu času spíše Chorvatsku. Outsider byl nebezpečnější a na hřišti působil mnohem živěji. Větší počet gólů však vstřelili Francouzi, kteří znovu ukázali, proč na celém turnaji neprohráli jediný duel a proč jim titul patří nakonec zaslouženě: skvělá organizace, dobrá taktická připravenost a výborná efektivita.

"Jak nádherné! Je to velmi mladý tým, který je nejlepší na světě. Některým šampionům je teprve 19 let. Nehráli jsme nějak skvěle, ale ukázali jsme mentální kvalitu. Dali jsme čtyři góly a zasloužili jsme si vyhrát," hlásil po závěrečném hvizdu kouč Didier Deschamps, jenž se po Mariu Zagallovi a Franzi Beckenbauerovi stal třetím, kdo ovládl MS jako hráč i trenér.

Dvě branky dali Francouzi v první polovině, stejný počet střel našel cíl také v té druhé a po závěrečném hvizdu tak mohli rozjet velké oslavy a slavit druhý titul v historii. Ten první získali přesně před 20 lety na domácím turnaji. "Ani nevím, co se se mnou děje. Jsem neskutečně šťastný. Byl to velmi těžký zápas, Chorvatsko hrálo skvěle, ale zvládli jsme to a teď se nemůžeme dočkat, až přivezeme pohár zpátky do Francie," popsal střelec jedné z branek Antoine Griezmann

Chorvaté si i přes porážku připsali největší úspěch v historii. Doposud bylo jejich nejlepším umístěním třetí místo rovněž z šampionátu 1998. "Řekl jsem hráčům, že mohou odcházet se vztyčenou hlavou a že mohou být hrdí na to, co tu dokázali. Pokud by nám někdo před turnajem řekl, že budeme stříbrní, řekli bychom, že by to bylo skvělé. Díky patří všem mým hráčům. Jejich výkony mě naplňují pýchou," zhodnotil trenér Zlatko Dalič.

Francouzi nebojácný odpor Chorvatska zlomili s blížící se hodinou hry. Do té doby se outsider tlačil za druhým vyrovnáním v utkání. Jenže...Kylian Mbappé utekl po pravém křídle. Míč se následně dostal k Antoinu Griezmannovi, jenž ho posunul ještě k Paulu Pogbovi. První rána hvězdného záložníka ještě byla zblokována, druhá už však skončila přesně u tyče.

A krizová chvilka Chorvatska měla pokračování. V 65. minutě unikl zase po levém křídle Lucas Hernandez, našel na vápně Kyliana Mbappého a devatenáctiletý supertalent završil velký moment kariéry pro všechny hráče v modrém.

"Byli jsme lepším týmem, útočili jsme, ale chybělo nám štěstí. Oni dali čtyři góly ze tří střel na branku. Ale musím Francii pogratulovat, titul si zaslouží," řekl záložník Ivan Rakitič.

Chorvaté každopádně odvedli v utkání skvělý výkon a ukázali, že ve finále nejsou náhodou. Byli to oni, kdo hrál v úvodu střetnutí aktviněji a tlačil se za vedoucí brankou. Ta ale přišla z ničeho nic na druhé straně. Griezmann v 18. minutě nasimuloval pád, který mu sudí pískl. Sám se poté postavil ke standardce a tu si do vlastní sítě nasměroval hlavou Mario Mandžukič.

Outider prohrával deset minut, kdy byl za aktivitu odměněn vyrovnáním. I zde stála na startu standardka a po sérii hlaviček ve vápně se balón dostal k Ivanu Perišičovi, jenž tečovanou bombou propálil Huga Llorise.

Skvěle hrající křídelník ale první půlku zakončil jako smolař. V 36. minutě centr trefil ve vápně jeho ruku. Sudí sice pískl odkop od branky, jenže na doporučení videorozhodčího šel celou situaci zkontrolovat a nakonec nařídil penaltu.

Chorvaté sice protestovali, ale nebylo jim to k ničemu. K pokutovému kopu se postavil Griezmann a vůbec první střelou Francie na branku v úvodní pětačtyřicetiminutovce strhl vedení opět na stranu "Les Bleus". "Nikdy jsem se nezmiňoval o rozhodčích, ale ve finále mistrovství se taková penalta nepíská. Nijak to ale neovlivnilo vítězství Francouzů. Rozhodčí se jen rozhodl, jak to viděl," řekl Dalič

Do druhé části opět vstoupili aktivně Chorvaté, kteří se nehodlali vzdát a brzy diváci zahučeli, když pokus Ante Rebiče skončil těsně nad.

Pak ale přišla šestiminutovka, která se vším zamávala.

Chorvatům už nepomohla ani obrovská chyba brankáře Llorise, jenž přišel o míč při snaze obhodit Mandžukiče a střelec Juventusu snížil na 2:4, což bylo i konečné skóre.

Francouzi totiž už drama nepřipustili. Soupeře, na němž se už začala projevovat fyzická i psychická únava z náročného play-off, do další větší příležitosti nepustili, navíc sami několik spálili a po závěrečném hvizdu mohli slavit.

Francie - Chorvatsko 4:2 (2:1)

Branky: 18. vlastní Mandžukič, 39. Griezmann z pen., 59. Pogba, 65. Mbappé - 28. Perišič, 69. Mandžukič. Rozhodčí: Pitana - Maidana, Belatti (všichni Arg.) - Irrati (video, It.). ŽK: Kanté, Hernandez - Vrsaljko. Diváci: 78 011.

Francie: Lloris - Pavard, Varane, Umtiti, Hernandez - Pogba, Kanté (55. N'Zonzi) - Mbappé, Griezmann, Matuidi (73. Tolisso) - Giroud (81. Fekir). Trenér: Deschamps.

Chorvatsko: Subašič - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič (82. Pjaca) - Brozovič - Rebič (71. Kramarič), Modrič, Rakitič, Perišič - Mandžukič. Trenér: Dalič.

Zajímavosti z finále Francie - Chorvatsko v analýze Panini digital

Hrubý čas: 99 minut
Čistý čas: 47:45 minut
Držení míče: 
FRANCIE - 18 minut
CHORVATSKO - 29:45 minut
Územní převaha:
FRANCIE - 5:07 minut
CHORVATSKO - 14:10 minut
Střely:
FRANCIE - 6/7 na branku
CHORVATSKO - 4/13 na branku
Největší množství přihrávek:
FRANCIE - Pogba (52 z úspěšností 60%)
CHORVATSKO - Brozovič (100 s úspěšností 83%)
Ztracené míče:
FRANCIE - Griezmann (21)
CHORVATSKO - Rakitič (24)
Získané míče:
FRANCIE - Pogba, Varane (17)
CHORVATSKO - Vida (19)
Užitečné zahrání míče:
FRANCIE - Lloris (16)
CHORVATSKO - Modrič (27)

FRANCIE založila 33% akcí nákopem přes polovinu hřiště, v 67% zvolila postupný útok
CHORVATSKO založilo 12% akcí nákopem, v 88% zvolilo postupný útok

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články