Američania zatiaľ zavedenie ciel veľmi necítia
15.7.2018 19:42
akt. 05.02.2019 01:44

Američania zatiaľ zavedenie ciel veľmi necítia

Uložiť článok
Napriek tomu, že doterajšie clá sú relatívne malé v porovnaní s celkovými obchodnými tokmi a hrubým domácim produktom, v tejto fáze bude ťažké vyhnúť sa úplnej obchodnej vojne, povedal Paul Ashworth z Capital Economics.

Len veľmi málo Američanov zatiaľ pocítilo zavedie ciel v USA, ale ak sa budú obchodné spory Washingtonu s jeho partnermi zhoršovať, prvý väčší účet môžu čakať krátko po začiatku školského roka.

Počiatočný nárast ciel, ktorého terčom bol import z Číny za 50 miliárd USD (42,94 miliardy eur), „ušila“ administratíva prezidenta Donalda Trumpa tak, aby sa minimalizovali škody v americkej ekonomike. Spotrebitelia alebo podniky môžu ľahko nájsť náhradný tovar za výrobky, ktorých ceny pre clá vzrástli.

Odvetné clá Číny a iných krajín majú obmedzený rozsah a do veľkej miery boli navrhnuté tak, aby vyvinuli politický tlak na Trumpa. Kentucky bourbon, motorky Harley-Davidson, poľnohospodárske produkty z tzv. stredozápadu a javorový sirup sú niektoré z amerických tovarov, ktorých sa dotkli clá v Európskej únii (EÚ), Číne, Kanade a ďalších štátoch.

Čínske odvetné clá sa zameriavajú na dovoz poľnohospodárskych produktov z USA pre očakávanú politickú reakciu amerických farmárskych lobistických skupín pred novembrovými voľbami do Kongresu.

Pohrozili Pekingu

Biely dom však stupňuje obchodné spory a chystá nové sankcie. USA odštartovali zrýchlený proces s cieľom zaviesť clá vo výške 200 miliárd USD na ďalší čínsky import pred koncom septembra. A pohrozili Pekingu, že celková výška ciel môže dosiahnuť 450 miliárd USD.

Hrozí tak, že obchodná šarvátka môže prerásť do obchodnej vojny, napísali ekonómovia UBS investorom.

Zatiaľ sa väčšina amerických spotrebiteľov nemusí veľmi báť. Ekonomika na jar prudko zrýchlila a očakáva sa, že počas letných mesiacov zostane silná. Ale s príchodom jesene by ceny mnohých dovážaných spotrebných tovarov mohli začať stúpať.

Čína v roku 2017 vyviezla do USA produkty za zhruba 500 miliárd USD. Ide o širokú škálu tovarov, od látok a odevov cez vysávače, chladničky, počítače, osvetlenie a ďalší tovar, ktorý sa v Amerike už nevyrába alebo sa vyrába len v malých množstvách.

Chýba tak ďalší zdroj ich dodávok a ceny týchto produktov sa určite zvýšia.

Okrem toho, po zavedení ciel na dovoz ocele a hliníka do USA, by mohli vzrásť aj ceny áut na tamojšom trhu. Navyše stúpli clá na autá z niektorých krajín a Washington uvažuje aj o zavedení ciel na autá z EÚ.

Zúži tepny

Spoločnosť AutoWise odhaduje, že najpredávanejšie vozidlá, ako napríklad Toyota Corolla, Honda CR-V alebo Ford F, by mohli zdražieť o 1000 USD.

Clá tiež povedú k ďalšiemu zrýchleniu inflácie. Spotrebiteľské ceny v USA už pritom vzrástli na najvyššiu úroveň od roku 2012 a prípadné nové clá ich vytlačia ešte vyššie.

Vyššia inflácia zníži kúpnu silu domácností, čím sa eliminuje rast ich miezd. A centrálna banka bude pod väčším tlakom na agresívnejšie zvýšenie úrokových sadzieb, čo zase „zúži tepny americkej ekonomiky“.

Prakticky nikto mimo Bieleho domu si nemyslel, že Trump môže zájsť tak ďaleko. Na Wall Street a inde prevládal názor, že dosiahne niektoré ústupky, vyhlási víťazstvo a cúvne. Namiesto toho stále stupňuje rétoriku - a clá.

Väčšina expertov súhlasí s tým, že USA sú oveľa otvorenejšie voči voľnému obchodu ako ostatné veľké štáty, ale obávajú sa, že prezidentova „liečba“ narobí viac škody než osohu.

Napriek tomu, že doterajšie clá sú relatívne malé v porovnaní s celkovými obchodnými tokmi a hrubým domácim produktom, v tejto fáze bude ťažké vyhnúť sa úplnej obchodnej vojne, povedal Paul Ashworth z Capital Economics. Podľa neho v administratíve alebo v Kongrese nie je nikto, kto by dokázal udržať na uzde Trumpov protekcionizmus. A ostatné štáty sa budú brániť.

Ak vypukne úplná obchodná vojna, americkí spotrebitelia jej dlho nebudú unikať. Zaplatia vyššie ceny ešte dlho pred vianočnou sezónou.

(1 EUR = 1,1643 USD)

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
USA
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.