Na jednu stranu je problém, když nemáte velkou zahradu, na druhou vám těch problémů dost odpadá. Jeden náš kolega ze sousední redakce při pohledu na fotografie podotkl: „Ušetří se za sekačku. Tohle se může ostříhat i nůžkami na nehty“. A má pravdu. Velká zahrada – hodně práce, malá zahrada – málo práce.

Takže jak na malý zadní dvorek? Zkuste přemýšlet ne horizontálně, ale vertikálně. Rozčleňte prostor vyvýšenými záhonky, sedačkami, vertikálními zahrádkami.

A co se zcela vykašlat na trávu, o kterou je třeba se jen starat. Co takhle prostě celou plochu vydláždit? Můžete použít velkoformátovou dlažbu, cihly, ale i kamenné nášlapy. Udělejte si tu prostě posezení se slunečníkem, malým stolkem a budete mít svět bez starostí.

Nebo si tu naopak udělejte džungli. Podle počtu slunečních hodin tu vysázejte rostliny. Na slunečných místech nasázejte levanduli, na stinných místech třeba mahónii.

Ovšem důležitou věcí pro pohodu jsou ploty a stěny. Ošklivý ocelový plot obrostlý psím vínem nebo obložený plesnivým rákosem neudělá z malého dvorku sympatické místo. Zkuste se domluvit se sousedy a předělejte plot na něco exkluzivnějšího. V daných rozměrech to ani nebude tolik stát. Pořiďte prkna, natřete je vhodnou lazurou a uvidíte, jak místo prokoukne. Jen se podívejte do naší galerie.

A na závěr tu máme jednu drobnost – pokud jste mladí duchem, co takhle stěny vyzdobit nějak originálně?