Kintera se tak stává dalším umělcem, jemuž podobná monografie u BiggBossu vychází, čímž se řadí po bok Lubomíru Typltovi, Vladimíru Ambrozovi a Davidu Černému.

Kouzelný svět praček

Kniha vychází ve skvělý čas. Loni se totiž Kinterova výstava Nervous Trees v Rudolfinu stala jednou z nejúspěšnějších expozic českého tvůrce za poslední léta. Vidělo ji více než 120 tisíc lidí a vedle intelektuálních kruhů se výtvarníkovi podařilo přilákat také rodiny s dětmi, které fascinoval kouzelný svět praček a nejrůznějších pohyblivých udělátek.

Se všemi instalacemi z této výstavy se setkává také člověk listující obdivuhodnou, téměř osmi set stránkovou publikací. Ale to je jen začátek. Fatal Banal jde ještě dál a snaží se být neortodoxním ohlédnutím za Kinterovým doposud realizovaným dílem. Autorem koncepce primárně obrazové knihy je sám Krištof Kintera, o doprovodný text, kterého však není nijak přespříliš, se postaral teoretik umění Ondřej Chrobák.

Vždy pobaví

Na stránkách jsou zachyceny nejrůznější artefakty v podivných kontextech, které často škádlí čtenářovo (či divákovo) přemýšlení. Kintera však nesází jen na chytrost, patří ke skutečně hravým tvůrcům, a i kdyby někdo odmítal nad jeho tvorbou přemýšlet, užije si ji. Kintera je totiž vždy zábavný, vtipný, komický. Například jeho instalaci nazvanou Nešťastná náhoda představuje počítačová myš, do níž je zapíchnutá běžkařská hůlka.

Střet digitálního věku s nedávnou minulostí je jen jedním z témat umělce, který je uznávaný i za hranicemi. K dalším patří propojení lidských výtvorů a přírody. A to nikoli jen jedním směrem, ale všemi představitelnými. Kintera aranžuje větvičky připomínající panáčky, vytváří umělé květiny z nejrůznějších drátků, nervózně pobíhající umělé stromy patřily k hvězdám loňské výstavy.

Těžká práce

V knize jsou doslova stovky uměleckých artefaktů. Některé jsou hotovými díly, jindy sledujeme pouhé črty, z nichž je patrný záměr, snad i prosvítá Kinterův génius, ale nejde ještě o ucelené umělecké dílo. K orientaci přispívá důsledná editorská práce, díky níž na každé straně najdete odkazy na související díla.

Jde o svého druhu pozvánku do umělcovy kuchyně, která je velmi cenná. Může například rodičům pomoci naučit se hodnotit kreativitu jejich potomků, mohou pochopit, že nejhorší je dětskou nápaditost dusit a snažit se ji spoutávat konvenčními představami o „hezkosti“.