„Ujistil jsem prezidenta Trumpa, že Rusko je připravené tuto smlouvu prodloužit a rozšířit. Nejdříve ze všeho se ale musíme dohodnout na určitých detailech, protože máme na americké partnery pár otázek," řekl Putin v rozhovoru pro FOX News. "Myslíme si, že zcela nedodržují smlouvu, ale to je na expertech, aby to rozhodli," dodal.

Proč o tomto úspěchu neinformovali oba prezidenti na tiskové konferenci zůstává s podivem. Úspěch si tak přivlastnil Putin.

Arizonský senátor Jeff Flake.
Ostuda. Ztracená příležitost, reagují Američané na summit Trumpa s Putinem

Nehledě na to je Trump doma pod palbou kritiky. Mluví se především o slabosti Spojených států či upřednostňování zájmů prvního muže země před zájmy státu.

Putin se v rozhovoru pro FOX News především snažil vysvětlit, že Rusko do amerických prezidentských voleb v roce 2016 nezasahovalo. Podle něj Rusko nemá ve zvyku míchat se do záležitostí jiných států.

Na Trumpa zaznívá kritka i z jeho vlastní strany. Opřel se do něj například lídr republikánů Paul Ryan. Podle něj musí Trump pochopit, že "Rusko není náš přítel".

Trump na schůzce vůbec nezmínil aktuální problémy v Evropě. Vůbec nemluvil o ruské agresi na Ukrajině a okupaci Krymu, či o údajné otravě bývalého ruského agenta Sergeje Skripala na britském území. Podle listu Politico tím Trump ukázal svou podřízenost Putinovi.

Dohoda Nový START (z anglického Strategic Arms Reduction Treaty ­— Dohoda o snížení počtu strategických zbraní) byla podepsána v Praze 8. dubna 2010 ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem a americkým prezidentem Barackem Obamou. Smlouva přinesla redukci jaderného arzenálu obou velmocí i polovinu. Platí do roku 2021.

Smlouva navazuje na starší dohody START podepsané začátkem devadesátých let, které vedly k podstatnému omezení počtu jaderného arzenálu obou velmocí. START 1 podepsaný v roce 1991 snižoval počet hlavic na obou stranách na šest tisíc, druhá z dohod nazvaná START II pak jejich počet ještě dále snížila.

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.
Učinili jsme dobrý start, hlásí Trump s Putinem. Dneškem započne dlouhý proces