Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Van Vleutenová obhájila před van der Breggenovou. Skvěle jela Nosková

Závod La Course má znovu nizozemskou vítězku. Annemiek van Vleutenová dokázala obhájit loňské prvenství, když ve finiši na poslední chvíli předstihla krajanku Annu van der Breggenovou. Skvělý závod odjela Nikola Nosková. Novopečená mistryně Evropy do třiadvaceti let se dlouho držela s nejlepšími, nakonec dojela dvanáctá.

Annemiek van Vleutenová
zdroj: ČTK/BELGA autor: YORICK JANSENS

Panovala skepse, avšak pátý ročník závodu La Course nakonec slavil úspěch. Startovní pole se trhalo v ostrých kopcích a diváci mohli – což ne vždy platilo u dvoudenního loňského formátu závodu – sledovat prvotřídní závodění. Bylo zajímavé sledovat taktické varianty jednotlivých týmů, které nechtěly rezignovat před tlakem dominantní stáje Boels-Dolmams.

Svůj plán měl především tým Cervélo Bigla, který dopředu poslal nejdříve Lottu Lepistöovou, po ní Cecilii Uttrupovou-Ludwigovou, aby vše nakonec mohla završit nejsilnější závodnice týmu Ashleigh Moolmanová-Pasiová. Jenže ani skvělá jihoafrická vrchařka nedokázala reagovat na útoky Annemiek van Vleutenové a Anny van der Breggenové.

Druhá jmenovaná dlouho vedla a do cílové rovinky vjížděla se zřetelným náskokem před obhájkyní loňského titulu. Jenže van der Breggenová ve finiši zcela vytuhla: van Vleutenová vyhrála z téměř zcela ztracené situace a získala svůj druhý titul v řadě. Třetí do cíle v Le Grand-Bornand dojela Moolmanová-Pasiová.

"Neuvěřitelné. Pořád jsem si myslela, že budu druhá. Takhle vyhrát!" říkala v cíli van Vleutenová. "Skoro jsem umírala, ale zkrátka jsem to nemohla vzdát," dodala vítězka letošního Giro Rosa. "Je to opravdu vysoko na mém žebříčku úspěchů," usmívala se v cíli.

Skvělý závod odjela Nikola Nosková, která o minulém víkendu vyhrála silniční závod na evropském šampionátu do třiadvaceti let. Ve Francii se mladá vrchařka držela nejlepších po část závěrečného stoupání a nakonec dojela na dvanácté příčce.

"Po Evropě jsem byla trochu unavená a v pondělí jsem pak celý den cestovala, nejdřív letadlem a pak tři hodiny autem. Včera večer jsem se byla jen na půl hodiny protočit na trenažéru a necítila jsem se moc dobře. Ale nakonec to šlo úplně skvěle," řekla serveru iDNES.cz.

Je nám líto, video expirovalo.
Finiš závodu La Course 2018

Jak závod La Course probíhá?

Sotva si mohla před několika lety, kdy pracovala jako pokladní v dánském supermarketu, pomyslet, že jednou povede tak velký závod. Cecilie Uttrupová-Ludwigová však od minulého roku patří do elitní sestavy stáje Cervélo Bigla a ukazuje, že se může měřit s jakoukoliv soupeřkou. Diváci pátého ročníku La Course sledovali útok drobné Dánky na Col de Romme.

Na vrchol vyjela s náskokem půlminuty na hlavní skupinu, která však v té době už čítala pouze jedenáct jmen – mezi nimi nechyběla ani čerstvá evropská šampionka kategorie U23 Nikola Nosková, která po několik kilometrů dokonce na Col de Romme tahala tempo. Ve sjezdu Dánka ještě přidala a v začátku stoupání na Col de la Colombiere vedla již o minutu.

Skupina za ní ale postupně přidávala. Vznikla nesmírně silná trojice, v níž byla loňská vítězka a šampionka letošního Giro Rosa Annemiek van Vleutenová, její krajanka a olympijská vítězka Anna van der Breggenová a rovněž týmová kolegyně vedoucí Uttrupové-Ludwigové, jihoafrická šampionka Ashleigh Moolmanová-Pasiová.

S odstupem za nimi jely roztrhané skupinky, v nichž se pohybovala Nosková. Dva kilometry pod vrcholem Colombiere předjela favorizovaná trojice unavenou Uttrupovou-Ludwigovou. Přišly první skutečně vážné nástupy: van der Breggenová nejprve utrhla Moolmanovou-Pasiovou, aby záhy odjela i van Vleutenové. Na vrcholu vedla o devět vteřin.

Následoval čtrnáctikilometrový sjezd do cílového Le Grand-Bornand, v němž závodnice klesly téměř o sedm set výškových metrů. Van Vleutenová riskovala, ani ona však nedokázala stahovat svou mladší krajanku. Vypadalo to na jasný triumf. Jenže van der Breggenová zcela pokazila finiš a pustila před sebe svou zkušenější krajanku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články