Pohled do zákulisí programu ECCE, který na léto sváží do Prahy špičky byznysu a 200 vybraných studentů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

ecce1
0Zobrazit komentáře

Na první pohled to vypadá jako zcela běžná přednáška na vysoké škole. Před katedrou je přednášející, před ním plné lavice studentů, z velké části Číňané, kteří si zapisují a poslouchají. Jenže jsme v Praze na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, je polovina července a studenti, kteří se těmito místy obvykle pohybují, jsou dávno na prázdninách.

Přednášejícím zároveň není pedagog, ale Padden Guy Murphy, tedy člověk, který promoval na Oxfordské univerzitě, pracoval v Adobe, dopravním startupu Lyft a od září 2016 se věnuje sektoru veřejných záležitostí ve WeWork, globálním lídrovi v oblasti coworkingu. Mluví o WeWork samotném, životě ve městech, budoucnosti práce, o přestávkách zároveň networkuje se studenty a odpovídá na dotazy pokládané přes sli.do.

Tak by se ve zkratce dalo popsat úvodní dopoledne dvouměsíčního programu, který pořádá European Center for Career Education (ECCE). Jde o platformu, již založili Češi a každoročně se kvůli ní do Prahy sjíždějí stovky lidí z celého světa. Účastníci si mohli vybrat ze tří programů zaměřených na právo, mezinárodní byznys, nebo architekturu. Patnáct červencových dnů stráví na třiceti přednáškách od lídrů daného odvětví, během srpna pak budou studenti na stáži v jedné z 250 partnerských firem ze zemí Schengenu.

ondrej

Přečtěte si takéČeský bikesharing Rekola začíná v Praze půjčovat také skateboardyČeský bikesharing Rekola začíná v Praze půjčovat také skateboardy

Jak pro CzechCrunch prozradil Tomáš Hülle, zakladatel projektu, celý program ECCE si zakládá na velké kvalitě místo kvantity a nechá si za to také patřičně zaplatit. Samotný program stojí pro každého z účastníků 3 000 eur (na architekturu 1 500 eur), bez ubytování, stravy a všech nákladů okolo. Byznys model je přitom velice přímočarý – celou částku platí studenti. Hülle podle svých slov na žádné příspěvky nepřistoupil úmyslně. „Žádné korporace ani dotace. To je věc, ze které mi naskakuje husí kůže. Jediné, co pak musím dokázat, je fakt, že mám nejlepší produkt na trhu.“

vol-final-4079

Tomáš Hülle

Tomáš Hülle má již poměrně bohatou profesní kariéru. Po dlouhé řadě akademických angažmá v oblasti práva žil rok v Číně a začal působit jako prezident Česko-čínského podnikatelského fóra. Poté, co se vrátil, mu kamarád z Číny navrhl založení vzdělávacího programu, z něhož se vyklubalo právě European Center for Career Education. Od začátku prý byly klíčové dvě charakteristiky: přednášky jen od praktiků a stáže.

Po několika odmítnutích získal program podporu Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy, kde později začal Hülle učit. Do křížku s jinými školami se však ECCE nepouští. „Od začátku jsem chtěl dělat jen letní program, protože během roku bych akorát bojoval s univerzitami. To jsou kolosy, které vás rozdrtí dříve, než začnete.“

Témata, která na vysokých školách nejsou

Vzal tedy dva jediné měsíce v roce, během kterých byl od tlaku univerzit osvobozen, a svezl studenty architektury, byznysu a práva do Prahy. Přednášková část fungovala i funguje na specifiku, že daná témata buď vysoké školy vůbec nevyučují, nebo je vyučují bez reálných zkušeností a přednášející tak často nemají představu o čem hovoří. „To mohou být kryptoměny, PR, HR, big data, nebo logistika,“ upřesňuje Hülle.

Stáže jsou pak dle Hülleho součást programu, která má studentům ukázat, jaké jsou jimi zvolené obory ve skutečnosti. Účelem tak není pro firmy získat stávající zaměstnance, ale zprostředkovat vnitřní pohled do korporací, právních kanceláří či architektonických studií. „Studenti sem přijedou s určitou představou a odjíždí se zcela jinou. Mohou tak rychle zjistit, jestli je to věc, kterou skutečně chtějí dělat celý život,“ vysvětluje. S ECCE spolupracují i takové kolosy, jako je Siemens, Lego, Unicredit, T-Mobile, ale i lokální startupy jako Creative Dock či Shipvio.

IMG_3277

Padden Guy Murphy

Čínský vliv jako relevantní otázka

Do letošního ročníku ECCE se přihlásilo zhruba 650 studentů z 50 zemí světa, přijato jich bylo dvě stě z celkem 20 zemí. Studenti se o programu dozvídají prostřednictvím univerzit, s nimiž ECCE spolupracuje, z velké části se pak z důvodu četných kontaktů Hülleho jedná o školy v Číně. „Když univerzita jeden rok pošle tři studenty, kteří se vrátí s dobrým feedbackem, tak jich pošle příští rok dvacet. Když s negativním, už nepošlou nikoho,“ vysvětlil Hülle způsob, jakým funguje čínské prostředí.

Čína je ostatně v rámci ECCE poměrně skloňovanou zemí a její důležitost je vidět i na samotných přednáškách. Na té s Murphym tvořili čínští studenti zhruba 90 % osazenstva, to vše v době, kdy je čínský vliv v Česku poměrně ožehavým tématem. Hülle však spekulace ohledně velkého čínského vlivu odmítl a doplnil, že například v architektonickém programu není čínský student žádný. „Otázka (čínského vlivu) je nesmírně relevantní, ale v našem případě je to výlučně o obrovském hladu v Číně po vzdělání. Máte ale pravdu v tom, že letos máme přibližně tři čtvrtiny studentů z Číny,“ upřesnil.

Na stipendia bylo připraveno 75 tisíc eur

Někteří ze studentů mohou dosáhnout na stipendium a jsou poplatku za celý vzdělávací projekt ušetřeni. Jedním z nich je v letošní běhu Oliver Laryea, který pro CzechCrunch uvedl, že je s dosavadní částí programu spokojen, ale sám by za něj 3 tisíce eur (přes 77 tisíc korun) zřejmě nezaplatil, byť věří, že kdyby byl zahraniční student, pohlížel by na situaci zřejmě odlišně. Zároveň bude v rámci srpnového programu usilovat o stáž ve firmě Clartes Bohemia, kde se o místo budou ucházet ještě další dva studenti.

ecce

Někteří ze studentů letošního běhu ECCE

„Většina ostatních studentů svou stáž ještě nemá – budou si ji vybírat či budou přiřazeni podle výsledků testů, které se píší na konci tohoto týdne,“ říká Oliver Laryea, který pochází z Ghany a dlouhodobě žije v Česku. Dle Hülleho byla na stipendia použita zhruba polovina z připravených 75 tisíc eur.

Výběr studentů, kteří finanční výhodu získali, pak probíhal přes několik kanálů. Zájemci mohli buďto napsat esej na zadané téma a zaujmout tak organizátory, nebo se kvalifikovat v rámci partnerství ECCE s jinými entitami. Stipendium tak získala například i studentka, která vyhrála architektonickou soutěž v Peru.

Expanze do New Yorku, Polska či Dubaje

Ačkoliv je Praha zatím jediné působiště ECCE, již příští rok chce Hülle otevřít obdobné programy v New Yorku, Polsku i Dubaji. Jedním z důvodů k této expanzi je velikost a atraktivita českého trhu, dalším je i nedostatek domácích partnerských firem, jejichž počet musí být úměrný počtu studentů.

To si však žádá peníze, a tak firma bude chtít pomoc od VC investora. Ačkoliv ECCE vždy bylo v černých číslech, chce se kromě expanze pustit do dvou oblastí, kde by bez finanční injekce hrozilo přehřátí celého projektu. Tou první je edu-tech, v němž by chtěl Hülle zdigitalizovat přednášky a zpřístupnit je online. „Zde je mi vzorem projekt Master Class, ale jejich témata jsou soft, ne hardcore byznysová,“ tvrdí. Doposud také celé ECCE běželo bez jakýchkoliv investic v marketingu, což je druhá oblast, do které chce Hülle v příštích měsících vložit mnohem více peněz.

https://www.youtube.com/watch?v=A8FfmfO2Ukw

Ačkoliv se jedná o poměrně sezónní záležitost, tak vnitřní tým, který netvoří ani deset lidí, vyjednává řečníky i stáže celé měsíce dopředu, pořádá eventy pro komunitu a ve finále letos vytvoří obrat 25 milionů korun. V současnosti si navíc pohrává s myšlenkou zimního programu, díky kterému by se ECCE mohlo rozšířit například do Jižní Ameriky a Austrálie.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym