Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

12. etapa: Na Huézy. Peloton si prožije svůj hollywoodský den

Královská vrchařská etapa přichází. Na cyklisty čeká nejprve Col de la Madeleine (25,3 km/6,2 %), poté přijde Col de la Croix de Fer (29 km/5,2 %) a nakonec slavných jednadvacet serpentin na Alpe d’Huez (13,8 km/8,1 %). Bude se na Huézách letos radovat tamní oranžový koutek, který na nizozemského vítěze čeká už bezmála třicet let? Uvidí Kolumbijci nástupce Lucha Herrery, anebo se ze čtvrtého vítězství v řadě budou radovat fanoušci domácích jezdců? Přímý přenos sledujte od 11:55 na ČT sport a webu ctsport.cz. Spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a Pavel Padrnos.

Silniční cyklistika nemá mnoho slavnějších kopců, i když má spoustu těch, které se mohou pyšnit delší historií. Když se lyžařské středisko Alpe d'Huez na počátku padesátých let snažilo dostat na turistickou mapu Evropy, napadlo místní hoteliéry zkusit Tour de France. Závod poprvé slavných jednadvacet serpentin zdolal v roce 1952. Na vrcholu byl první Fausto Coppi.

Na čtyřiadvacet let to sice bylo poslední shledání Huéz s největším cyklistickým závodem světa, od poloviny 70. let ale začali závodníci do lyžařského střediska stoupat častěji. Alpe d'Huez si získalo ve světě velké jméno – během několika červencových dnů tu kempují desetitisíce fanoušků – a dnes je slavnější díky cyklistice než alpskému lyžování.

"Hollywoodské stoupání", tak se dnes přezdívá alpskému výstupu. Alpe d'Huez nemá tak bohatou historii a ve skutečnosti není ani tak pozoruhodné či malebné. Jde však o výstup, který zosobňuje vývoj cyklistiky v závěru minulého století: směrem k neustálému televiznímu pokrytí a převaze showbyznysu na úkor dřívějších modrých límečků.

Ve žlutém jede popáté v kariéře a poprvé v letošním ročníku Geraint Thomas, který po skvělém výkonu vyhrál jedenáctou etapu do La Rosiere. Bude zajímavé sledovat taktiku Teamu Sky. Druhý muž pořadí Chris Froome je totiž bezmála o minutu a půl zpět. Útočit na Thomase může těžko, jak se to tedy má s jeho pokusem o pátý triumf?

Cyklistický závod Tour de France - 11. etapa (Albertville - La Rosiere Espace San Bernardo, 108,5 km):

1. Thomas (Brit./Sky) 3:29:36, 2. Dumoulin (Niz./Sunweb), 3. Froome (Brit./Sky) oba -20, 4. Caruso (It./BMC), 5. Nieve (Šp./Mitchelton-Scott) oba -22, 6. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -27, 7. Herrada (Šp./Cofidis Solutions Credits) -57, 8. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale), 9. Nibali (It./Bahrajn-Merida), 10. Quintana (Kol./Movistar) všichni -59.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 44:06:16, 2. Froome -1:25, 3. Dumoulin -1:44, 4. Nibali -2:14, 5. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) -2:23, 6. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -2:40, 7. Landa (Šp./Movistar) -2:56, 8. Bardet -2:58, 9. Quintana, 10. Martin oba -3:16.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články