Hlavní obsah

N.E.R.D. na Colours of Ostrava pobavili a profičeli

Právo, Jaroslav Špulák

Festival Colours of Ostrava, jehož sedmnáctý ročník začal ve středu odpoledne v Dolní oblasti Vítkovic, je multikulturní a multižánrový. Pořadatelé na něj zvou výkvěty světové hudební scény, a umožňují tak příchozím vhled do toho, co se na ní děje. Hned první den jim nabídli koncert hvězdy letošního ročníku, americké kapely N.E.R.D.

Foto: Tomáš S. Polívka

Hopsání v podání Pharrella Williamse z N.E.R.D.

Článek

Ta vystoupila ve středu v noci a nabídla jakýsi hudební kabaret. V její tvorbě si mísí pop, hip-hop, rʼnʼb, elektronická hudba i funky, a aby to mělo naživo grády a jistotu, schovávají se členové formace za předtočené stopy. A tak v Ostravě zněly zpěvy i instrumenty z nachystaných linek a zpěváci a rapeři Pharrell Williams a Chad Hugo do nich tu a tam něco řekli nebo zazpívali.

Koncert N.E.R.D. byl přehlídkou toho, jak se dnes v Americe z velké části dělá střední proud. Skladby měly strohé melodické nápady, obaleny byly hutnou zvukovou masou a pasáže, které stály za to, rychle mizely a nahrazovaly je jiné, leckdy méně poutavé.

Foto: Tomáš S. Polívka

N.E.R.D. byli jednou z hlavních hvězd festivalu.

To všechno na pódiu zdobila ještě parta tanečníků, která se občas držela choreografie, občas jen tak převesele hopsala, protože zadáním bylo působit rozpustile a zaníceně. Poctivě se tak choval i Pharrell Williams, slavný producent a skladatel, v N.E.R.D. chlap s mikrofonem, který především poskakoval a takzvaně klusal na místě.

Když si pak N.E.R.D. pozvali na pódium skupinu vyvolených z řad diváků, zadali jim jasný úkol – jakkoli skotačit, nejlépe jako oni. Kabaret pokračoval a část publika se zjevně dobře bavila. Ostatně o to jde N.E.R.D. především. Festivalem vlastně jen tak profičeli, hluboká hudební stopa po nich nezůstala.

Mnohem poctivější a zajímavější byla mimo jiné vystoupení britského písničkáře George Ezry, který bravurně zpíval melodicky příjemné a kapelou odehrané písně naživo a během koncertu fakticky přiznal, jak moc jej ovlivnilo černošské blues, anebo americké zpěvačky Beth Ditto.

Foto: Tomáš S. Polívka

George Ezra dokázal na chvíli svým vystoupením zahnat déšť.

Ta vládne sytým a pevným hlasem, své party velmi dobře zvládla a ještě stihla mezi písněmi vtipkovat na adresu svého účesu nebo třeba o tom, jak se v češtině řekne „cheers“.  Během koncertu si pak s klidem a nadhledem vystřihla coververzi skladby od skupiny Red Hot Chili Peppers a v refrénu přizvala do sboru ochotně spolupracující publikum.

Foto: Tomáš S. Polívka

Beth Ditto byla vtipná a nad věcí.

Američtí Future Islands vzývali ve své tvorbě pop osmdesátých let a dali mu zčásti syntetický háv. Jejich zpěvák Samuel T. Herring nadto udivoval originálními tanečky, do kterých nebylo možné se nezamilovat.

Další Američané Nathaniel Rateliff Night Sweats naservírovali blues kořeněné soulem a rockem, nedali mu ale tolik energie, aby to stálo za delší zastavení. Naopak jihoafrický písničkář Jeremy Loops diváky směsí folku, rocku a hip hopu roztančil tak, že ho na konci setu nechtěli pustit z pódia.

Bernsteinova Mše v Gongu

Čeští zástupci na festivalu se ve středu neztratili. V hale Gong byla uvedena Bernsteinova Mše, v níž hlavní roli skvěle odzpíval i odehrál Vojtěch Dyk. Úspěšné představení tak pokračuje ve své pouti po českých scénách, a pokud na nich vydrží co nejdéle, bude to jenom dobře.

Znamenitý koncert nabídli Beránci a vlci, tedy projekt skladatele, hudebníka a zpěváka Mariana Frieda. Snoubí se v něm folklór s chytrými jazzovými vpády. V některých pasážích byl výkon kapely doslova strhující, stejně tak pěvecké party či zpěv ženského sboru.

Foto: Jaroslav Špulák

Na festival směřují davy lidí.

Projekt Zvíře jménem podzim si už dávno řekl o pozornost a na Colours of Ostrava to potvrdil. V alternativně pojatém pop-rocku vítězí emotivní pasáže, které podporují hudební vyzrálost a nasazení muzikantů i zpěváků.

První festivalový den nabídl program na dvaadvaceti pódiích a místech. Na šesti z nich probíhalo diskusní fórum Meltingpot, na které pořadatelé pozvali osobnosti z mnoha oborů ze světa i od nás.

London Grammar nebudou

Do areálu dorazilo již několik desítek tisíc diváků. Další přijedou v následujících dnech, očekávat lze až padesát tisíc příchozích. Ve středu velkou část dne pršelo, déšť ale nebyl příliš silný a terén v areálu zásadně nepoznamenal.

Pořadatelé však oznámili, že z vážných zdravotních důvodů ve čtvrtek nevystoupí skupina London Grammar. Podle programu se nicméně představí Kensington, Vojtech Dyk a B-Side Band, Jaroslav Uhlíř, Aurora, Kaleo a desítky dalších. Pokračovat bude i Meltingpot, na své si přijdou milovníci filmů a také divadelních představení.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám