Putin sprístupní Šichany – utajené mesto, kde sa mal vyrábať novičok
19.7.2018 17:22
akt. 05.02.2019 01:09

Putin sprístupní Šichany – utajené mesto, kde sa mal vyrábať novičok

Ilustračná foto Zdroj: REUTERS/Toby Melville
Uložiť článok
Mesto Šichany bude otvorené pre verejnosť od 1. januára 2019. Vo výrobných areáloch sa zatiaľ upratuje. Podľa ruských médií budovy, kde vedci vyvíjali jedy, ničia a úlomky zo sutín spaľujú v špeciálnej peci.

O zmene štatútu mesta rozhodol ruský prezident Vladimir Putin. V utorok podpísal dekrét, v ktorom zaväzuje vládu Ruskej federácie a orgány Saratovského regiónu, aby vykonali nevyhnutné organizačné opatrenia. Na vyváženie rozpočtu mesta im vláda poskytne 33,2 milióna rubľov v roku 2019 a 30,5 milióna rubľov o rok na to.

Šichany sú vzdialené 730 kilometrov juhovýchodne od Moskvy a majú vyše päťtisíc obyvateľov. Ako informuje ruský portál newsru.com krycí názov mesta bol v minulosti Volsk-17 a Volsk-18. Ruskí vedci tvrdia, že tu vyrábali nervovoparalytickú látku novičok.

O statuse uzatvoreného mesta rozhodol ešte v roku 1997 ruský prezident Boris Jeľcin. Chcel ním zabezpečiť bezpečnú prevádzku jednej z pobočiek Štátneho vedecko-výskumného ústavu organickej chémie a technológie, ktorá bola podľa nemeckého Die Welt považovaná za najdôležitejšie centrum pre vývoj chemických zbraní v ZSSR. 

Obmedzený vstup do mesta

Osobitný režim zahŕňal prísne obmedzenia vstupu do mesta ale aj obmedzený počet udeľovania trvalého pobytu občanom. Lety nad územím mesta boli tiež prísne kontrolované.

Šichany neboli jediným takýmto mestom. Sovietsky zväz vytvoril sieť uzatvorených miest na umiestnenie tajných vojenských zariadení a výskumných zariadení, ku ktorým bol obmedzený prístup.

Ruskí vedci tvrdia, že práve v tomto meste vyvinuli nervovoparalytickú látku novičok. Tú britská vláda spája s otravou ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julije. Nebezpečnou látkou sa tento mesiac otrávili ďalší dvaja obyvatelia britského mesta Amesbury. Žena na následky otravy podľahla. 

Otravy v Británii

Britskí vyšetrovatelia okamžite spojili tento incident s marcovými udalosťami v Salisbury. Tamojší minister obrany Gavin Williamson povedal, že smrť Britky je dôsledkom otravy novičokom a obvinil zo zločinu ruské orgány. 

Rusi kategoricky odmietajú zodpovednosť za incidenty a popierajú výrobu novičoku v Šichanoch.

Mesto pritom v posledné mesiace prechádza výraznými zmenami.  „Budovy, kde sa vyvíjali jedy, ničia. Každý úlomok sutín spaľujú v špeciálnej peci s teplotou 800-1200 stupňov. Ani potom nie sú úlomky bezpečné, odvážajú ich do špeciálneho úložiska,“ napísali redaktori novín RIA Novosti, ktorí urobili v máji reportáž z mesta. 

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Vladimir Putin, Rusko
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.