Bikesharingový fenomén zvaný Rekola nabývá rok od roku na značné oblibě. Jen po České republice jich podle Matěje Kotrče, který je koordinátorem společnosti, jezdí 800, polovina z nich přitom brázdí ulice Prahy. Nově k nim přibude trojice, která se od ostatních bude vizuálně lišit dle představ tří českých výtvarníků.

Černé, stříbrné a… růžové

Za výslednou podobou kol stojí čeští umělci Marek Číhal, Josef Achrer a David Hanvald. Změna je skutečně jen kosmetického rázu, nikterak výrazná ani nápaditá. Sám Hanvald jednoho z kol pro Blesk.cz uvedl, že se nad provedením nijak dlouho nerozmýšlel. Jeho kolo je velice snadno zaměnitelné s ostatními běžnými modely. Je totiž růžové, jen v jiném odstínu.

„Požadavek ze společnosti Rekola byl, abych zachoval barevnost kola,“ uvedl Hanvald. „Ta kola bývají běžně růžová. Řekl jsem si, abych zachoval jejich barevnost, tak pouze změním tón té růžové. Kolo jsem obdržel rozebrané, nechal jsem jej nastříkat a vlastně teprve nyní jej vidím takto složené.“ Původně se přemýšlelo i o jiných zdobných prvcích, jako například vlaječky. Od těch bylo kvůli bezpečnosti cyklistů i kolemjdoucích raději upuštěno.
Video
Video se připravuje ...

Do ulic Prahy vyjedou tři originální kola, která vyzdobili čeští výtvarníci. Kola se budou lišit pouze barevným provedením. David Zima

Oproti běžným typům, které pod Rekola spadají, se ta „umělecká“ liší skutečně jen v barvě. Jedno je nastříkané černě, druhé stříbrné z dílny Marka Číhala je popsáno různými nápisy jako „The Royal City Bike“ nebo „Holly City“ a čmáranicemi, třetí z kol je zase kompletně černé. Je otázkou, nakolik zrovna tyto modely budou běžní uživatelé sdílených kol preferovat nad těmi ostatními. Snad ano, protože jsou určeny na pomoc potřebným.

Pomoc těm, kteří se bez pomoci neobejdou

Tzv. projekt Artbike bude fungovat přes léto. Záměrem je nejen aktivně oživit pražské ulice a podpořit oblibu cyklistické dopravy ve městě, ale především pomoci nemocným. Výtěžek z jejich pronájmu půjde na dobročinné účely. Kola si může v rámci bikesharingu čili sdílení kol pronajmout každý. Budou normálně nabízena v rámci každodenní nabídky a lze si je půjčit skrz mobilní aplikaci. Jejich konkrétní čísla jsou 711877, 713532 a 702741

Z výtěžku se může těšit Nadační fond dětské onkologie Krtek. Ten se nejenže zaobírá problematikou onkologicky nemocných dětí, ale také pomáhá zprostředkovávat rodičovská poradenství, pomáhá s péčí o nemocné dítě v průběhu léčby i po ní, rovněž pomáhá řešit sociální problematiku rodin, které se v nepříznivé situaci ocitly.

Jak nově zdobená kola vypadají se můžete podívat v galerii:

Fotogalerie
17 fotografií