Disney za 71 miliard dolarů kupuje 21st Century Fox, stojící například za seriálem Simpsonovi

bob-iger

Foto: MasterClass

Bob Iger

0Zobrazit komentáře

Mediální gigant Disney, který ovládá například filmové studio Marvel, stojící za hity jako Avengers či X-Men, nebo Lucasfilm se sérií Star Wars, již brzy upevní svoji pozici v zábavním průmyslu. Dlouho vedená válka mezi Disney a americkým mediálním obrem Comcast o 21st Century Fox je totiž u konce – Disney mediální skupinu získá za 71,3 miliardy dolarů.

Boj o 21st Century Fox, které stojí především za televizní stanicí Fox, na které vznikly například úspěšné seriály Simpsonovi či American Horror Story, dle dostupných informací končí. Během včerejšího dne totiž Comcast, který byl jediným dalším zájemcem, stáhl svoji nabídku ve výši 65 miliard dolarů.

igermurdoch

Foto: Disney

Bob Iger, šéf Disney, a Rupert Murdoch, výkonný předseda 21st Century Fox

Kvůli přetahované s Comcastem ovšem Disney zaplatí o téměř 19 miliard více, než byla jeho původní nabídka, jenž dosáhla částky 52,4 miliardy dolarů. V průběhu června byla transakce schválena a kromě toho, že by se měl Disney po akvizici zbavit 22 sportovních kanálů a stanic Fox News, Fox Business a Fox Sports ze skupiny 21st Century Fox, by nemělo prodeji nic stát v cestě.

Disney tak bude mít v rukou jednu z nejsilnějších mediálních společností na světě a upevní svoji pozici v boji proti konkurentům v podobě Amazonu či Netflixu, na které chystá svoji vlastní službu na bázi měsíčního předplatné pro sledování filmů a seriálů. Ostatně Disney získá nákupem 21st Century Fox také 30% podíl ve streamovací službě Hulu, která Netflixu konkuruje.

saturo

Přečtěte si takéAlza nově nabízí alternativní stravu Saturo, která konkuruje českým nápojům MANAAlza nově nabízí alternativní stravu Saturo, která konkuruje českým nápojům MANA

Vyloučené subjekty, jenž se považují za jedny z nejvýdělečnějších, by si měl Rupert Murdoch, který stojí za 21st Century Fox, ponechat a sloučit do nové společnosti. Kromě jiného mu stále patří také News Corp, pod níž spadají noviny New York Post nebo deník The Wall Street Journal.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym