Nejprodávanějším elektromobilem v Evropě byl v první polovině roku nový Nissan Leaf

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

The new Nissan LEAF: the world’s best-selling zero-emissions electric vehicle now most advanced and accessible on the planet

Nový Nissan Leaf

0Zobrazit komentáře

Titul nejprodávanějšího elektrického auta v Evropě v první polovině letošního roku získal Nissan Leaf. Japonské automobilce k tomuto prvenství stačilo prodat přes 18 tisíc vozidel, což je však stále více, než kolik dokázala prodat jakákoliv konkurence. Nissan Leaf by tak letos mohl na evropském trhu porazit Renault ZOE, dosavadní jedničku mezi elektromobily.

Od října 2017, kdy Nissan představil novou generaci svého světově nejprodávanějšího elektromobilu, japonská automobilka obdržela jen v Evropě celkem přes 37 tisíc předobjednávek. To znamená, že jich na starý kontinent má dodat zákazníkům ještě minimálně téměř 20 tisíc.

Nyní tak bude záležet prakticky jen na výrobní kapacitě Nissanu, zda letos dokáže se svým populárním elektromobilem v Evropě překonat hranici 40 tisíc prodaných vozů. Od roku 2010, kdy byl Nissan Leaf poprvé představen, se po celém světě prodalo přes 340 tisíc vozidel. V roce 2022 by chtěl Nissan prodávat ročně jeden milion elektromobilů.

The new Nissan LEAF: the world’s best-selling zero-emissions electric vehicle now most advanced and accessible on the planet

Nový Nissan Leaf

Letošní prodejní čísla ukazují, že se nová generace Leafu povedla, přestože se o ni ve stínu mnohem více propírané Tesly a jiných vozů tolik nemluvilo. Japonská automobilka se rozhodla u nového Nissanu Leaf přepracovat dnes již ikonický design a udělala svůj průkopnický elektromobil mnohem více přitažlivý. Změny se udály pochopitelně také pod kapotou: díky novým bateriím má delší dojezd a díky silnějšímu elektromotoru zase vyšší výkon.

teslanew

Přečtěte si takéTesla překročila další důležitou metu, vyrobila už 300 tisíc elektromobilůTesla překročila další důležitou metu, vyrobila už 300 tisíc elektromobilů

Zajímavé také je, že 72 procent evropských zákazníků si objednalo nový Nissan Leaf s doplňkovým ProPilot Assist, což je v podstatě dálniční asistent kombinující adaptivní tempomat s asistentem řízení. V Evropě navíc Nissan nabízí také samoparkovací funkci ProPilot Park. V České republice se Nissan Leaf druhé generace prodává od 850 tisíc korun, čímž se řadí k nejlevnějším elektromobilům na trhu.

Začátkem června prodal Nissan v Evropě svůj stotisící Leaf (první a druhé generace dohromady), přičemž se jeden vůz prodá každých 10 minut. Pokud japonská automobilka podobnou rychlost udrží, sesadí po třech letech z pozice nejprodávanějšího elektromobilu v Evropě zmíněný Renault ZOE a vrátí se na trůn, kde byla nepřetržitě mezi lety 2011 až 2014. Podle posledních dostupných dat z května letošního roku se v Evropě za Nissanem Leaf a Renaultem ZOE nejvíce prodávaly elektromobily BMW i3 a Volkswagen e-Golf.

renault-zoe

Foto: Renault

Renault ZOE

Foto: Nissan, Renault

Diskuze (0)

Novinka

Anonym