Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Třetí vavřín pro Sagana. Ve sprintu si poradil s Kristoffem i Démarem

Největší sprinterské hvězdy už jsou doma, to ale neznamená, že se život na Tour de France zastavil. V rovinaté třinácté etapě došlo na hromadný finiš: nejlépe se v hektickém závěru zorientoval Peter Sagan, který vyhrál svou třetí letošní etapu na Tour de France. Ve žlutém zůstává Geraint Thomas.

Byla to trochu kocovina: po intenzivní (co víc – jednoduše fantastické) etapě na Alpe d'Huez se peloton přemístil mírně zvlněným terénem do Valence. Jenže Tour de France zkrátka taková je. Pokud si nedokážete poradit s tranzitní etapou, nezasloužíte si tak skvostné okamžiky, jaké byly k vidění na Huézách.

Poslední z uprchlíků, obrovitý Michael Schär, padl šest kilometrů před cílovou čárou ve Valence. Ryzí spurteři už v závodě chyběli (buď nestihli limit, nebo v Alpách odstoupili), a sprint proto vypadal trochu neortodoxně. Ani to ale nezabránilo Peteru Saganovi, aby vyhrál svou třetí letošní etapu. Na čáře předstihl Alexandera Kristoffa a Arnauda Démara.

"Pro nás to bylo skvělé. Všichni byli rádi, že si na rovině mohli trochu odpočinout. To vítězství je samozřejmé hezké, a to i pro mé kolegy, kteří se na něm podíleli. Šel jsem do toho trochu zezadu, ale chytil jsem se Kristoffa, který mě dovedl skoro až na čáru," líčil v cíli suverénní lídr bodovací soutěže.

Jak 13. etapa probíhala?

Mnoho sprinterů již sice ve startovním poli není (doma už jsou Gaviria, Greipel, Cavendish, Groenewegen nebo Kittel), to ale neznamenalo, že by ti zbývající hodlali vyklidit své pozice. Nicméně bylo složitější kontrolovat situaci na silnici: kdyby uprchlíci dostali příliš velkou volnost, mohlo se jim podařit dojet před pelotonem až do cíle ve Valence.

Tím spíš, když se dopředu vydal také Thomas De Gendt. Kolikrát již v posledních letech belgický nezmar ukázal, že dokáže obelstít hlavní skupinu. Pro úspěch úniku nepotřebujete jen dobré nohy: schopnost číst myšlenky soupeřů a dobře propočítávat odstupy hraje snad ještě důležitější roli. De Gendt je v tomto směru oceňovaným expertem.

Společnost mu na čele závodu dělal vysoký domestik z BMC Michael Schär, do úniku se vydal též Tom Scully a již poněkolikáté v tomto ročníku také Dimitrij Claeys. Jenže peloton se měl na pozoru prakticky od začátku. Náskok úniku nepřevýšil po celou dobu etapy tři minuty, povětšinou byl dokonce výrazně nižší. Prostoru k manévrování mnoho nebylo.

Tohle zkrátka byla etapa pro hromadný finiš. Jezdci Bory-hansgrohe, Groupama-FDJ i LottoNL-Jumbo tvrdili muziku a dostihli posledního z uprchlíků, obrovitého Schära, šest kilometrů před finišem. Na čele tempo napálil Marcus Burghardt, který se staral o šance Petera Sagana. Dopředu šly též dresy Degenkolbova Treku-Segafredo.

Jejich místo posléze přebrali konkurenti z Groupamy-FDJ, kteří se snažili k vítězství dovézt Arnauda Démara. Jenže svého lídra vypustili příliš brzy. Démare tak posloužil jako odrazový můstek Kristoffovi se Saganem, kteří si to rozdali o vítězství. A v tomto souboji měl navrch trojnásobný mistr světa. Vyhrál letos již potřetí.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 13. etapa (Bourg d'Oisans - Valence, 169,5 km):

1. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) 3:45:55, 2. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates), 3. Démare (Fr./Groupama-FDJ), 4. Degenkolb (Něm./Trek-Segafredo), 5. Van Avermaet (Belg./BMC), 6. Lampaert (Belg./Quick-Step Floors), 7. Cort Nielsen (Dán./Astana), 8. Pasqualon (It./Wanty-Groupe Gobert), 9. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida), 10. Phinney (USA/EF Education First) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Thomas 53:10:38, 2. Froome (oba Brit./Sky) -1:39, 3. Dumoulin (Niz./Sunweb) -1:50, 4. Roglič (Slovin./LottoNL-Jumbo) -2:46, 5. Bardet (Fr./AG2R La Mondiale) -3:07, 6. Landa (Šp./Movistar) -3:13, 7. Kruijswijk (Niz./LottoNL-Jumbo) -3:43, 8. Quintana (Kol./Movistar) -4:13, 9. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -5:11, 10. Fuglsang (Dán./Astana) -5:45. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články