Mexiko uděluje Řád aztéckého orla od roku 1932, před Kašparem a Holkovou Obornou ho získalo 14 Čechů a Čechoslováků. "Je to nejvyšší vyznamenání, které mexická vláda uděluje cizincům, kteří odvedli velkou práci pro posílení vztahů mezi dvěma státy, v tomto případě mezi Českem a Mexikem," řekla ČTK velvyslankyně Gutiérrezová.

Zdena Mašínová na demosntraci proti Babišovi a komunistům v červnu 2018 v Olomouci
Senát nakonec Mašínovou a Remka na státní vyznamenání nenavrhl

Velvyslankyně uvedla, že Kašpar během své více než čtyřicetileté akademické kariéry sepsal řadu publikací, v nichž se věnuje historii a kultuře předkolumbovských civilizací na území dnešního Mexika či působení jezuitských misionářů v severním Mexiku. Oborná podle ní napsala řadu učebnic pro mexické žáky a studenty, kromě toho se věnovala překladům textů z indiánského jazyka náhuatl, čímž umožnila Čechům seznámit se s mýty a legendami předkolumbovského Mexika.

"Je to pro mě obrovská čest. Považuji to za úžasné ocenění od mexické vlády za to, co skoro 50 let jsem se snažil o Mexiku napsat," řekl ČTK a Českému rozhlasu Kašpar. Jako mexikanista pracuje od roku 1974 a zemi považuje za svůj druhý domov, i když většinu času tráví v Česku. "Je to proto, že Mexičané jsou velmi otevření, přátelští lidé. Když vám řekne Mexičan můj dům je tvůj dům, znamená to, že to opravdu platí," řekl Kašpar.

Holková Oborná se provdala za Mexičana a v latinskoamerické zemi žije od roku 1965. O zemi měla znalosti už předtím, zaujala ji ale indiánská kultura a její filozofie. "Tenhle typ kultury u nás nebyl znám, známe spíš filozofické myšlení orientu, Řecka," řekla s tím, že chtěla indiánskou filozofii zprostředkovat i Čechům. "Je to můj druhý domov, moje druhá vlast. Co můžu, tak přibližuji tuhle kulturu. Jsem ráda, že to (Mexičané) ocenili," řekla.

Stovky lidí se rozloučily s letcem RAF Pavlem Vranským
Ať nahoře připraví přehlídku s poctami. Lidé se loučili s letcem RAF Vranským