Spisovatel, který 20. července oslavil devadesátiny, obdržel před časem u příležitosti svých 85. narozenin Čestnou plaketu předsedy vlády za celoživotní dílo a přínos pro českou literaturu, kterou mu udělil tehdejší premiér v demisi Jiří Rusnok. "Tehdy jsem to nečekal a podobné ocenění nečekám ani dnes ani jindy," prohlásil autor, mezi jehož nejznámější díla patří dramata August August, august a Taková láska a romány Katyně, Kde je zakopán pes či Hodina tance a lásky.

Narozeniny chtěl prožít mezi svými nejbližšími, vesele a bez programu. Na mailovou poštu vyvěsil se svojí manželkou v češtině a němčině sdělení "Vážení a milí, dovolujeme si od neděle 15.7. do neděle 22.7. vystoupit z našeho života a doufáme, že nám to přejete! Pavel Kohout, Jelena Mašínová i náš drsnosrstý Barbar".

Hašler měl derniéru

Autor přibližně 60 divadelních her, 20 scénářů a 15 próz po roce 1989 žije střídavě v Praze a Vídni. Jako dramatik se v Česku naposledy představil v Divadle na Vinohradech hrou Hašler, která měla derniéru letos 25. června. Kohout je přes dlouhou a nucenou pauzu nejhranějším původním autorem tohoto divadla, Hašler je jeho šestnáctým textem pro tamní jeviště.

"S mým drahým divadlem, mateřským i macešským, jsem se dík řediteli Tomáši Töpferovi mohl po osmašedesáti letech navždy (myslím zaživa) rozloučit před měsícem právě skvělým Hašlerem. Věřím, že se s Vinohradským ještě dlouho nerozloučí mé hry," podotkl.

Zpronevěra honorářů

Kohout, který je označován za nejhranějšího českého dramatika v Česku i v zahraničí, nemá nyní přehled, zda se nyní hraje nějaká jeho inscenace v cizině. "Protože šéf berlínské agentury Pegasus a můj dlouholetý přítel Steffen Weihe, když postupně zpronevěřil honoráře všech svých autorů, se zachránil do insolvence, aby si v klidu založil novou agenturu, budu mít znovu přehled, až se v tom vyzná moje nová agentura v Kolíně nad Rýnem," vysvětlil.

Literát a bývalý komunista, který se angažoval v počátcích Charty 77, vystoupil s kritikou politických poměrů už na 4. sjezdu Svazu československých spisovatelů, který se konal v roce 1967, a o rok později se stal čelným protagonistou pražského jara. V roli demokrata, do níž dospěl v 70. letech, chce prý už zůstat. Před deseti lety Kohout prohlásil, že se necítí být členem žádné politické strany.

Národní Muzeum.
Národní muzeum otevře v letech 2019 a 2020 osm stálých expozic

K aktuální politické situaci v Česku se vyjádřil v epilogu k novému vydání autobiografie To byl můj život??, kde mimo jiné píše: "Drahé vnučky, drazí vnuci, vlastní i cizí. Těsně po sněmovních i prezidentských volbách patří tu moje poslední slovo vám. Televizní záběry ukázaly staronového prezidenta, jak ve svém volebním štábu vlídně přijímá nadšený hold nebezpečného demagoga T.O., - více příjmení si nezaslouží! - který prahne po šanci vyvábit český národ z Evropské unie i z NATO a poslat jej svou cestovní kanceláří legálně přes parlament do ledových moří. Ty obrazy tiše křičí, nepodceňte je!".

Ředitel Národního muzea Michal Lukeš položil květinu k opravenému hrobu  architekta Josefa Schulze.
Nová pamětní deska: hrob autora budovy Národního muzea se dočkal opravy