Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Slavia zlomila olomoucké prokletí, na Andrově stadionu řádili Tecl se Stochem

Po vítězných premiérách hlavních konkurentů v boji o titul vstoupila do nového ligového ročníku ziskem plného počtu bodů i Slavia Praha. Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského uspěli po 10 letech v Olomouci, kde ambiciózní Sigmu porazili jednoznačně 3:0. Do střelecké listiny se zapsali Stanislav Tecl, Miroslav Stoch a Vladimír Coufal. 

Fotbalisté Slavie se radují z gólu v Olomouci
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Olomouc doma v lize se Slavií prohrála poprvé od května 2008 a doma ztratila všechny body teprve podruhé z posledních 35 soutěžních zápasů. "Jsem rád, že oproti přípravě, ve které jsme se trápili s proměňováním šancí, jsme byli efektivní. Není snadné tady hrát, takže si vítězství hodně cením," radoval se kouč Slavie Jindřich Trpišovský.

I přes zranění klíčového hráče ofenzivy Plška přitom začala výrazně aktivněji a prvních 20 minut mužstvo z hlavního města přehrávala. Dostávala se do zajímavých situací, ale obrana hostí fungovala dobře a vyloženou šanci Sigmě nedovolila. Akce tak končily většinou zablokovanými střelami či nepřesnými přihrávkami.

Sešívaní jí pak dali lekci z produktivity. Ve 21. minutě zahrávali autové vhazování, míč se dostal ve vápně k Součkovi, který pohotově vystřelil, a Tecl tečoval míč do branky. Sudí Zelinka zkonzultoval situaci s videorozhodčím kvůli možnému ofsajdu, ale následně gól uznal.

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Olomouc – Slavia Praha

Hra se pak vyrovnala a ve 30. minutě opět udeřili červenobílí. Stoch dostal zhruba 30 metrů od branky hodně času, napřáhl a tvrdou ranou nachytal nepřipraveného nejlepšího brankáře minulé sezony Buchtu. Tomu situaci zkomplikovali mimo jiné i stínující obránci. "Stochovu střelu jsem vůbec neviděl. Posouval jsem se pohybem stejně jako Štěrba, kolem kterého vyletěla na druhou stranu. Možná jsem ji mohl lépe najít," popisoval Buchta.

Hostující fanoušci gól slavili rozsáhlou pyrotechnickou show, zatímco Olomouc chtěla rychle odpovědět, nicméně střela Housky se do branky nevešla. "V první půli Slavia neměla šanci, přesto dala dva góly ze situací, které bych šancemi nenazval. Ukázal se jednoznačný rozdíl v kvalitě a volbě řešení. Prostě jsme se potkali s lepším soupeřem a výsledek je pro nás až krutý," hodnotil trenér Olomouce Václav Jílek.

V 55. minutě odmítl Stoch utkání definitivně rozhodnout. Olomoucká obrana propadla, Tecl si obhodil posledního stopera a běžel se slovenským záložníkem sám na gólmana. Předložil mu míč před odkrytou branku, ale Stochovi střela nesedla, čímž dal Buchtovi šanci zasáhnout a nebezpečí odvrátit.

Ofenzivu Olomouce pak přišel posílit bývalý reprezentant Pilař a hned zahrozil, když po přetaženém centru v krkolomné pozici ohrozil gólmana Koláře.

V 74. minutě naopak Slavia vedení navýšila. Centr z levé strany propadl až na zadní tyč k Coufalovi, jenž propasíroval míč do sítě a definitivně zápas rozhodl. "Důležitější je tým, pro který je to skvělé vítězství. Olomouc doma dlouho neprohrála. Ten gól už je třešnička na dortu, ale jsem za něj obrovsky rád," usmíval se Coufal.

Sigma ještě mohla alespoň zkorigovat, ale velkou šanci nevyužil střídající Yunis.

1. kolo první fotbalové ligy:

Sigma Olomouc - Slavia Praha 0:3 (0:2)

Branky: 21. Tecl, 30. Stoch, 74. Coufal. Rozhodčí: Zelinka - Pelikán, Paták - K. Hrubeš (video). ŽK: Hušbauer, Ngadeu (oba Slavia). Diváci: 9548. 

Olomouc: Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Kalvach, Texl (46. Hála) - Zahradníček (59. Pilař), Houska, Falta - Nešpor. Trenér: Jílek.

Slavia: Kolář - Coufal, Ngadeu, Deli, Bořil - Souček, Hušbauer - Stoch (90. Zelený), Sýkora, Zmrhal (85. Baluta) - Tecl (71. Škoda). Trenér: Trpišovský.

Václav Jílek (trenér Olomouce): "Představovali jsme si úvodní zápas s jiným výsledkem, ale dnes jsme narazili na hodně silného soupeře, který potvrdil, že bude patřit ke kandidátům na titul. Ale neřekl bych, že nás Slavia nějak přehrávala. V první půli neměla šanci, přesto dala dva góly ze situací, které bych šancemi nenazval. Ukázal se jednoznačný rozdíl v kvalitě a volbě řešení. Prostě jsme se potkali s lepším soupeřem a výsledek je pro nás až krutý, ale musíme se z něj oklepat a jít dál. Doufám, že výsledek neodradí fanoušky, kterých dnes přišlo opravdu hodně. Plšek je jeden z těch fyzičtějších hráčů, určitě nám chyběl, ale za to se nechci schovávat. U branky Stocha asi mohl mít brankář lepší postavení, ale byla to hlavně chyba hráčů kolem Stocha. Víme, jak je nebezpečný, přesto mu dáme dostatek prostoru. Máme na startu ligy těžký los, ale věřím, že to kluky nepoloží a už v Boleslavi nějaké body uděláme."

Jindřich Trpišovský (trenér Slavie): "Jsem rád, že oproti přípravě, ve které jsme se trápili s proměňováním šancí, jsme dnes byli efektivní. Olomouc se do zakončení dostala až někdy kolem 65. minuty, i když hrála dobře a kontrolovala míč. Není snadné tady hrát, Slavia zde vyhrála naposledy před 10 lety, takže si vítězství hodně cením. Odtud se body snadno vozit nebudou. I když to podle výsledku vypadá snadně, tak za tím stojí hodně úsilí. Hráli jsme týmově, eliminovali jsme silné stránky soupeře a potvrdili jsme věci z přípravy."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články