Evropská odpověď na všestranný Hummer? Francouzský Sherpa se nezalekne boje ani terénu

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 23. července 2018, 15:27 Aktualizováno 23.7.2018, 20:19 Google+

Armádní vozidlo HMMWV si během let získalo celosvětový respekt pro svou univerzálnost, odolnost a obdivuhodnou prostupnost terénem. Když se pak objevila i varianty pro civilní trh, označovaná jako H1, stal se z Hummeru symbol neúnavného pracanta. Výroba modelu H1 však skončila už před lety a v armádě je HMMWV také postupně nahrazováno, neboť již nedokázalo držet s dobou. Svůj ekvivalent Hummeru má však i Evropa.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Renault Sherpa

Renault Sherpa | foto: wheelsage.org

Sdílejte článek

Zbrojní výroba vždy byla a jistě ještě dlouho bude jakýmsi prémiovým segmentem, neboť v obrovské nabídce většinou mohou uspět jen ti skutečně nejlepší. Díky působení na trhu od roku 2006 se tak k nim dá jistě počítat i francouzský Renault s rodinkou extrémních modelů označovaných Sherpa Light.

Už když se Sherpa poprvé objevil, což bylo v roce 2006 na výstavě Eurosatory, mnoho lidí začalo poukazovat na jeho podobnosti s klasickým HMMWV, tedy alespoň co se designu týče. Vůz je totiž pořádně široký, jeho kapota je nízká a za ní následuje poměrně kolmé čelní sklo. Podobnost se pak dá najít i v dovednostech mimo silnice, ovšem zda Sherpa zřejmě dominuje.

Samotné označení Sherpa Light označuje paletu několika automobilů v rozdílných konfiguracích karoserie (APC, Carrier, FS, HI a Station Wagon), ovšem parametry zůstávají ve většině ohledů stejné. Například motor je vždy dieselový čtyřválcový Renault MD-5, který nabízí až 215 koní a 800 Nm točivého momentu.

Maximální rychlost stroje se obvykle pohybuje okolo 110 km/h a dojezd an jednu nádrž dosahuje až 1 000 kilometrů. Údaje se však mohou měnit s přidanou výstrojí, výzbrojí či pancéřováním. O zastavování se starají čtyři kotoučové brzdy s ABS. Převodovka je automatická Allison S2500 s 6 rychlostmi dopředu a 1 zpět.

Když přijde řeč na terén, je Sherpa doslova k nezastavení. Stoupání 60 / pro něj nepředstavují výzvu, stejně jako náklony až 40 %. Bez problému překoná překážku vysokou až 500 mm, překoná zákop o šířce 0.9 metru a bez příprav zvládne brodění hloubkou 0.75 cm. S přípravami se pak dokáže brodit až hloubkou 1.5 metru. Uzavíratelné diferenciály pak patří k samozřemosti.

Standardní výbava se samozřejmě mění podle podle vybraného modelu, ovšem ve většině případů ji tvoří naviják a klimatizace. V podbězích bývají namontována kola s technologií RunFlat a nechybí ani systém centrálního dohušťování, což opět umožňuje snazší překonávání terénu. Jedném z největších benefitů je však bezproblémová přeprava letadly C-130.

Sherpa Light FS - Special Forces | zdroj: youtube.com

V Armádě najde Shera uplatnění jakožto APC pro přepravu až 10 vojáků s vybavením, Carrier s kabinou pro 2 až 4 vojáky a dostatkem nákladového prostoru například pro zásobování, FS jakožto varianta určená speciálně pro speciální jednotky, model "HI" je určen do náročných bojových podmínek, kde je potřeba vyšší úroveň ochrany a Station Wagon je plně obrněným dělníkem, který může plnit celou řadu rolí, počínaje hlídkováním až po nasazení u bezpečnostních složek.

Výzbroj vždy záleží na zvolené variantě, ovšem problémem nejsou těžké zbraně ráže 12.7 umístěné na věži, které mohou být ovládány dokonce z bezpečí kabiny a to pomocí dálkově ovládané věže. Základní pancéřování by pak mělo odolat lehkým pěchotním zbraním do ráže 7.62 AP a výbuchu až 6 kg trhavin.

img-responsive

Renault Sherpa | foto: wheelsage.org

Kromě toho se navíc Sherpa v roce 2012 objevil i v civilním provedení, čemuž předcházel rok 2009, kdy si Sherpa dokonce i vyzkoušel účast v závodech Rally Dakar a to na pozici doprovodného vozu. Na civilním trhu půjde Sherpa doplnit o podobné drobnosti, jakými jsou GPS navigace, přídavné pancéřování , rádio, nezávislé topen.

Civilní varianty Sherpy jsou navíc také nabízeny v několika karosářských provedeních, ovšem navzdory jménu Light se jejich váha téměř vždy pohybuje nad našimi 3.5 tunami. Problém je navíc i s distribucí, která na starou dobrou Evropu nepamatovala. Civilní Sherpa je tak k dostání jen na Středním východě, v Asii a údajně i v Rusku.

Vytisknout

Diskuze: Evropská odpověď na všestranný Hummer? Francouzský Sherpa se nezalekne boje ani terénu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Vznik nového Nissanu GT-R50 by Italdesign

VIDEO: Jak vznikal nový Nissan GT-R50 Italdesign? Japonsko-italská spolupráce…

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud