Hlavní obsah

Televizní konzoli od Atari si budou moci hráči vylepšit. Nabídne otevřený operační systém

Novinky, ort

Další střípky týkající se chystané konzole Atari VCS prozradili její tvůrci. Pochlubili se především tím, že na této herní platformě bude možné provozovat i otevřené operační systémy, které si budou moci hráči zcela přizpůsobit k obrazu svému.

Foto: archív výrobce

Atari VCS

Článek

V základu nabídne Atari VCS upravenou verzi Linuxu, která se bude jmenovat AtariOS. Ta nabídne zhruba stovku předinstalovaných her a k tomu ještě vzhled připomínající původní konzoli od této herní legendy.

Zároveň však technicky zdatnější hráči budou moci do konzole nahrát jakýkoliv jiný operační systém založený na Linuxu, což je pravděpodobně největší rozdíl proti konkurenčním systémům, jako jsou konzole PlayStation, Xbox či Shield.

Lze počítat, že herní komunita postupně nabídne hned několik různých verzí systému, které se mohou lišit množstvím předinstalovaných her i samotných funkcí. Podobně upravené systémy se totiž běžně nabízejí například i pro chytré telefony.

Foto: Profimedia.cz

Původní konzole Atari VCS 2600

Foto: archív výrobce

Atari VCS

Hardwarové parametry

Jediným omezením tak budou fantazie uživatelů a pochopitelně hardwarové parametry daného zařízení. Ty už jsou nyní také známé.

Pracovní tempo bude udávat APU od AMD. Konkrétně by mělo jít o 28nm čip z řady Bristol Ridge, který nabídne čtyři jádra s pracovní frekvencí 2,6 GHz, ta se však v případě potřeby dovedou sama přetaktovat na 3,3 GHz.

Foto: archív výrobce

Atari VCS

Grafický čip bude vybaven 384 stream procesory a bude pracovat na frekvenci 800 MHz. Dále by mělo být k dispozici 8 GB operační paměti a 32GB úložiště, které půjde dále rozšířit prostřednictvím paměťových karet typu microSD. Celkový výkon by měl tak činit zhruba 0,6 TFLOPS.

Zmiňované součástky by měly bohatě stačit na hraní drtivé většiny her v rozlišení Full HD. Ve vyšším standardu 4K poběží však tak maximálně multimédia – nejrůznější videa, filmy a seriály.

Vzhled a dostupnost

Vzhled modelu Atari VCS se velmi inspiroval v původní konzoli, i když je nutné zdůraznit, že se novinka bude prodávat ve dvou různých provedeních. Milovníkům retro designu bude jistě imponovat především tradičnější vzhled, který kombinuje černé plasty se dřevem. Naopak moderněji vyhlíží druhé provedení, které kombinuje černé plasty s červenými prvky.

Premiéru by si finální verze konzole Atari VCS měla odbýt ještě letos, prodávat se ale nejspíše začne až následující rok. Otazník zatím visí nad případnou pořizovací cenou.

Foto: archív výrobce

Atari VCS

Foto: archív výrobce

Atari VCS

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám