Hardware | Procesory | Intel

První výsledky: Intel Core i9-9900K má o 25% více výkonu než Core i7-8700K

Intel tento rok plánuje do středního segmentu uvést první procesor Core i9 a očekává se velký výkonnostní skok oproti současnému nejvýkonnějšímu modelu Core i7-8700K. Procesor bude mít o dvě nativní jádra více a také dojde k značnému navýšení základní i turbo frekvence. A jelikož se datum uvedení už blíží, první vzorky těchto procesorů již kolují mezi testery a unikají první výsledky, upozornila redakce Wccftech.

Jako první prosákly výsledky z grafického benchmarku 3D Mark Time Spy a nejsou vůbec špatné. Procesor i9-9900K zde poráží současný i7-8700K o úctyhodných 25 %. Největší zásluhu na tom mají další dvě nativní jádra a hlavně vysoká frekvence.

Tento procesor totiž dokáže udržet během vytížení dvě jádra na frekvenci 5 GHz a další jádra jsou schopna pracovat jenom o 200~300 MHz níže. Intel na tak vysoké frekvence dosáhl díky pájenému spoji mezi čipem a rozvaděčem tepla. To dovolilo značně navýšit frekvence procesoru, aniž by se přehříval. Bohužel pájený spoj dle posledních informací budou mít pouze osmijádrové procesory Core i9. Ostatní modely se budou spoléhat na klasickou pastu, jako tomu bylo doposud.

V testu se dále dozvídáme, že tento procesor poráží i současný nejvýkonnější model konkurence Ryzen 7 2700X o 15 %. Hodí se ale připomenout, že ten je značně levnější. U procesoru Core i9-9900K se očekává cena kolem 450 dolarů, tedy o 120 dolarů více než u Ryzenu 7 2700X (ten je navíc dodáván včetně výkonného chladiče, k modelu i9-9900K se s největší pravděpodobností žádný chladič přibalovat nebude). Výkonem by novinku Intelu měl dohnat až nový Ryzen 7 2800X, o jehož přípravě se již delší dobu šušká.

Diskuze (50) Další článek: Nový žebříček programovacích jazyků: Nejlepší je údajně Python

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,