Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

V Brazílii bylo loni zavražděno v průměru sedm lidí za hodinu

Svět

  10:02
BRASILIA - V Brazílii bylo loni zavražděno každý den rekordních 175 lidí, což je v průměru sedm vražd za hodinu. Vyplývá to ze statistiky brazilské nevládní organizace, o níž informovala agentura EFE. Celkem se obětí vražd stalo loni 63 880 lidí, což je asi o tři procenta více než v roce předchozím. Tato největší latinskoamerická země s dvě stě miliony obyvatel se tak v tragické statistice zařadila do první světové desítky.
Vražda (ilustrační foto)

Vražda (ilustrační foto) foto: Shutterstock

„Násilí v Brazílii si vyžádalo tolik mrtvých jako v zemích válečných konfliktů,“ uvedla ředitelka neziskové organizace Brazilské fórum pro bezpečnost občanů Samira Buenová při oznámení statistiky. Podle ní se sice ve většině země počet vražd snížil, celkovou statistiku zvýšily údaje ze 12 států brazilské federace.

Nejvíce vražd zaznamenali loni ve státech na severu země, které patří k nejchudším v zemi. Smutné prvenství drží Rio Grande do Norte s 68 vraždami na sto tisíc obyvatel, za ním jsou státy Acre (64) a Ceará (59). Naopak nejméně vražd na počet obyvatel se stalo v nejbohatším státě Sao Paulo. Na vysoké kriminalitě v Brazílii se podílí zejména organizovaný zločin a boj drogových gangů o ovládnutí území. Vzrostl ale také počet lidí, kteří zemřeli při zásazích policie proti organizovanému zločinu. Podle nevládní statistiky zemřelo takto v porovnání s rokem 2016 o 20 procent více lidí a v průměru jich bylo 14 na den.

V celé zemi zemřelo loni při policejních zásazích přes 5000 lidí, nejvíce (1127) ve státě Rio de Janeiro. Vysoká kriminalita v tomto třetím nejlidnatějším brazilském státě byla důvodem, proč prezident Michel Temer letos v únoru podepsal dekret, na jehož základě tam velení nad policií převzala do konce roku federální armáda. Podle některých toto v zemi bezprecedentní opatření zintenzivní policejní razie a zvýší počet obětí z řad nevinných obyvatel.

Brazilské bezpečnostní složky jsou známé svým nekompromisním a tvrdým postupem vůči drogovým gangům a dalším kriminálním skupinám. Při zásazích, které se často konají v chudinských čtvrtích velkoměst, ale mnohdy přicházejí o život i nevinní civilisté.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!