Investiční banky z USA dominují transakčnímu poradenství, ukazuje žebříček

Morgan Stanley

Morgan Stanley Zdroj: profimedia.cz

V první desítce žebříčku společnosti Global Dat, který porovnává úspěšnost objemu služeb v oblasti transakčního poradenství, se objevilo hned sedm bank ze Spojených států.

Do nejlepší desítky žebříčku se z amerických finančních ústavů propracovaly Morgan Stanley, Goldman Sachs, JP Morgan, Evercore, Citi, BofA Merrill Lynch a PJT Partners. Pět nejvýše umístěných bank radilo i při největší transakcí druhého kvartálu roku 2018 - akvizici společnosti Shire. Tu kupuje farmaceutický gigant Takeda, a stane se tak jedním z největších výrobců léků na světě.

Banka Morgan Stanley, která se umístila na prvním místě, radila ve druhém čtvrtletí u 86 velkých transakcí v hodnotě 464,7 miliard dolarů.

„V oblasti transakčního poradenství jsou nejúspěšnější americké banky které mají před ostatními obrovský náskok. A to z pohledu hodnoty i počtu transakcí. Například britský Rothschild je mezi třemi nejlepšími podle počtu obchodů, ale velké transakce ho minuly, takže skončil až na 16. místě,“ říká analytik společnosti GlobalData Prakhar Baghmar.

V první desítce žebříčku se kromě amerických bank umístila ještě britská Barclays, švýcarská Credit Suisse a německá Deutsche Bank.

Analytická společnost Global Data do žebříčku promítla všechny světové fúze, akvizice a transakce majetku. Celková hodnota globálních obchodů vzrostla z 547 miliard ve druhém kvartálu roku 2017 na 973 miliard dolarů ve stejném období v letošním roce.