Nahrazení stroji? Mnoho pracovníků vidí v robotizaci spíš šanci než hrozbu

ilustrační

ilustrační Zdroj: Profimedia

ilustrační
ilustrační
ilustrační
4
Fotogalerie

Robotizace se pro mnoho zaměstnanců stala symbolem nejistoty a hrozby ztráty obživy. Existuje ale nemálo těch, kteří rostoucí význam strojů vnímají jako šanci na zpestření pracovní náplně. Vyplývá to z průzkumu brněnské společnosti Y Soft. Většina z více než tisícovky respondentů, 84 procent, si navíc nemyslí, že bude na své pracovní pozici vystřídána robotem.

Zcela bez obav ale účastníci průzkumu k budoucnosti nehledí. Zhruba polovina z nich vidí jako problém skutečnost, že budou stroje při svých rozhodnutích postrádat prvek lidského myšlení.

Síla přesvědčení lidí o tom, že budou nahrazeni umělou inteligencí, se liší podle věku. Zatímco 23 procent pracovníků mladších třiceti let se ztráty pracovní pozice a následného nahrazení obává, u věkové skupiny 45 až 60 let je to jen necelých devět procent. Šedesátníci a starší pak tuto obavu téměř vůbec nesdílí, jen pouhá čtyři procenta z nich. Většina ze všech skupina se domnívá, že bude k nahrazování lidí roboty docházet během jednoho desetiletí.

V otázce robotizování trhu práce však nepanují pouze obavy. Polovina respondentů totiž uvedla, že by uvítala možnost pracovat "bok po boku" s robotem, pokud by se tak mohli více věnovat kreativnějším činnostem.

Největší přínos strojů má obecně spočívat například v opakovaném testování výrobků nebo vykonávání rutinních administrativních úkolů.

Právě tvůrčí schopnosti nastiňuje jako klíčovou složku k přežití na trhu práce budoucnosti i nedávná studie HSBC. Ta představila pracovní pozice, které s příchodem robotizace a automatizace obecně mají nově vzniknout. V seznamu nechyběl například designér smíšené reality zodpovědný za navrhování trojrozměrných rozhraní, mechanik algoritmů nebo inženýr digitálních procesů.

Lze ovšem najít také řadu profesí, které zánik rozhodně nečeká. Myslí si to alespoň ekonom Mariano Mamertino, jenž pracuje pro profesní sociální síť LinkedIn. Obávat o budoucnost by se podle něj neměli kuchaři, marketéři, zdravotníci, učitelé či experti na kybernetickou bezpečnost. Obecně tedy pracovníci častěji využívající právě kreativitu.