Hlavní obsah

Homosexuálům bych přidal práva, ale ne manželství, říká Nacher

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovna by se měla dohodnout s aktivisty za práva homosexuálů a registrovaným partnerům přiznat stejná práva, jako mají manželé, řekl Právu poslanec Patrik Nacher (ANO). Zákon, který by umožnil gayům a lesbám vstupovat do manželství, se mu však nelíbí.

Foto: Petr Horník, Právo

Patrik Nacher (ANO).

Článek

Pokládáte se za liberála, ale návrh poslanců, aby homosexuálové směli uzavírat sňatky, se vám nelíbí. Proč?

Registrovaným partnerům bych přiznal všechna práva, jaká jsou na úrovni manželů, jako je vdovský a vdovecký důchod, dědictví nebo způsob, jakým se svazek uzavírá, atd. Ale nepřejmenovával bych registrované partnerství na manželství.

Proč?

Pro mě je manželství symbol spojení ženy a muže. Je to pro mě důležité. Celá západní civilizace dlouhodobě směřuje do horoucích pekel právě proto, že ztrácíme symboly.

Zpochybňujeme úplně vše. Kam až takové změny dospějí? Za chvíli nebudeme ani rozlišovat muže a ženu? Tím, že budou aktivisté tlačit, nakonec vylijí s vaničkou i dítě. Já zákon, aby mohli uzavřít manželství dva muži nebo dvě ženy, nepodpořím. Ale jednoznačně podporuji, aby homosexuální páry měly stejné podmínky a práva jako páry heterosexuální.

Adopci dětí byste gayům a lesbám povolil?

Nemám s tím problém. Připadá mi lepší, aby dítě bylo v laskavém domácím prostředí než v ústavu. O tom není pochyb.

Předložíte pozměňovací návrh, nebo zvolíte cestu nového zákona?

To já ještě nevím. Chci se na tom domluvit s předkladateli, protože by byla škoda, aby to celé spadlo pod stůl. Myslím, že ve Sněmovně je mnoho poslanců uvažujících jako já, kteří nemají problém s tím, aby se narovnala práva a řešily komplikace homosexuálních párů.

Anketa

Mají mít registrovaní partneři stejná práva jako manželé?
Ano, i s možností uzavřít manželství
40,4 %
Ano, ale bez možnosti uzavřít manželství
19,1 %
Ne
34 %
Nemám na to názor
6,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 47 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám